Jelenlegi hely

A bukovinai székelyek 140 éve élnek Sándoregyházán

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka képe
Szombat délután a sándoregyházi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület tagjai a Székely-Magyar Közösségi Házban fogadták a közelről és távolról érkező vendégeket. Az eseményt hosszú ideig tartó előkészület előzte meg, amelyből az egyesület minden tagja a maga tehetsége szerint kivette részét.
sándoregyházi asszonykórusKiállítás megnyitóPántlikaelnöki beszéd

A Szent Vendel római katolikus templomban megtartott ünnepi szentmise után a „Žarko Zrenjanin” Művelődési Otthonban folytatódott az esemény, ahol megnyitották a fotókiállítást és a kézimunkázó asszonyok kiállítását.

A Sándoregyházán élő bukovinai székelyek által testvértelepülési kapcsolat jött létre a Tolna Megyében fekvő Mőcsény településsel. Salgó Ivett polgármester és munkatársai is tiszteletüket tették az eseményen.

A művelődési műsort a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusa nyitotta meg. A vendégek üdvözlése után a műsorvezetők a fellépések közben röviden ismertették a bukovinai székelyek idetelepítésének történetét a kezdetektől napjainkig magyar és szerb nyelven. A fellépők között voltak sándoregyházi és kevevári versmondók, pancsovai és kevevári bukovinai székely népdalcsokrokat éneklők és székelykevei mesemondó is.

A program után még lehetőség volt megtekinteni a kiállítást, majd pedig közös együttlétre és kötetlen beszélgetésre is volt alkalom.