Jelenlegi hely

Csak egészség legyen

Második alkalommal szerveztek egészségnapot Szencen

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Idén május elején, második alkalommal rendeztük meg Szencen a Csemadok Egészségdélelőtt elnevezésű programot. A rendezvény célja, hogy a felvidéki magyarok is odafigyeljenek egészségükre, és egyrészt hasznosítsák az előadáson hallottakat, másrészt, az előadást követő vércukor- és vérnyomásmérésen is részt vegyenek.
Második Csemadok Egészségdélelőtt SzencenMikus Péter kardiológus az egészséges öregedésről tartott előadástDolán Rózsa gyermekorvos a legutolsó mérés eredményét várjaA vérnyomásmérés előtt egy kis beszélgetésre is jutott idő

Míg tavaly Dolán Rózsa gyermekorvos, infektológus volt az előadó, addig idén Mikus Péter kardiológus, gerontológus, a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének tagja látogatott el a szenci művelődési központba, hogy az egészséges öregedésről beszéljen.

A program elején, mint az egyik szervező köszöntöttem az előadót és az érdeklődőket. Arra is felhívtam a megjelentek figyelmét, hogy az előadás után vérnyomást és vércukorszintet is mérünk, ami, ha nem is átfogó, de pillanatnyi képet adhat a résztvevők állapotáról. 

Nagy probléma az érelmeszesedés

A szakember nem csak a szépkorúakat érintő legnagyobb egészségügyi problémákra hívta fel a figyelmet, hanem a megelőzésben szerepet játszó tényezőkre is rávilágított. Szóba került többek között az érelmeszesedés, ami a fejlett országokban az egyik legnagyobb egészségügyi probléma. Ismertette azokat a faktorokat is, amelyek növelhetik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Ilyen kockázati tényező a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, valamint a mozgásszegény életmód.

A szakember a vérnyomás optimális értékéről is beszélt a jelenlévőknek. Mikus Péter hangsúlyozta, hogy a 120/80 Hgmm tekintendő továbbra is az optimális vérnyomás értékének, magas vérnyomásról pedig a 140/90 Hgmm feletti érték esetén beszélhetünk. Mikus doktor ugyanígy ismertette a megfelelő vércukorszintet, amely éhgyomorra, optimális esetben 3,9-5,5 mmol/l közötti értéket mutat, míg étkezés után, 7,8 mmol/l alatt ideális.

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen 

A kardiológus beszélt a koleszterinről, annak „jó” és „rossz” változatáról, és a helyes táplálkozásról is. A minőségi ételek fogyasztásának a prevencióban is elengedhetetlen szerepe van, bár Mikus Péter hangsúlyozta, hogy napjainkban az egészséges táplálkozást anyagilag sem könnyű megoldani. A hosszú és jó egészségben töltött évek másik fontos kritériuma a fizikai aktivitás. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek a saját maga szintjén kell odafigyelnie a mozgásra. Ráadásul, ahogy fogalmazott: „az agyat is használni kell, mert amit nem használunk, az elsorvad.”

Az egészségünkért mi magunk felelünk, ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk rá. Úgy gondolom, hogy a nemzetünk, akkor lehet még erősebb, ha mindenki megteszi a tőle telhetőt. Ehhez pedig egészséges testre és lélekre van szükség.