Jelenlegi hely

Csángómagyar Ifjúsági Vándorkupa

/ Tremmel Ákos /
tremmel.akos képe
Harmadik alkalommal rendezték meg a Csángómagyar Ifjúsági Vándorkupát. A rendezvényen 11 csángó falu középiskolás gyermekei mérkőztek meg egymással Bákóban.
Csángómagyar Ifjúsági VándorkupaCsángómagyar Ifjúsági VándorkupaCsángómagyar Ifjúsági Vándorkupa

A legrégebb óta megszervezett moldvai labdarúgó torna a Szeret Kupa. 2012 óta ennek keretén belül versengenek egymással a Csángómagyar Oktatási Programban tanuló általános iskolás gyermekek. Ezt követte a 2015-ben felnőttek számára indított Moldva Kupa, majd 2018-ban a Csángómagyar Ifjúsági Vándorkupa.

Az idei esztendőben Trunk, Diószén, Forrófalva, Dumbravén, Lábnyik, Diószeg, Gyimesbükk, Magyarfalu, Újfalu-Szitás, Somoska és Bákó csapatai mérkőztek meg egymással. A sorsolás alapján összeállított csoportmérkőzések három csoportban, két pályán párhuzamosan zajlottak, a selejtező mérkőzések után az elődöntők, a kisdöntő és a döntő következett. Az egész napos rendezvény során huszonnégy összecsapásra került sor.

A döntő mérkőzés Diószeg és Diószén között zajlott. A kupagyőztes Diószénből került ki a legjobb kapus, Helciug Dănuţ személyében, a fair play címet Dumbravén csapata érdemelte ki. Mivel a csapatfelállás 5+1-es (minden csapatban legalább egy leánynak kell lennie), legjobb női játékos címet is osztottak, ezt a magyarfalusi Ghiurca Jesica nyerte, a gólkirály oklevelét pedig a diószegi Bortos Robert kapta.

A vándorkupán és az érmeken kívül a hagyománynak megfelelően minden csapat kapott egy-egy labdát is.

A március hetediki esemény az idei moldvai futballrendezvények közül az első volt, amit egy héttel később követett volna a Szeret Kupa, majd a Moldva Kupa. A március közepi romániai iskolabezárás miatt ezeket programokat csak a koronavírus lecsengése után lehet megtartani.