Jelenlegi hely

Cserebogár, mikor lesz nyár?

Májusfaállítás Csernakeresztúron.

/ Mészáros-Szabó Annamária /
meszaros.szabo.annamaria képe
Idén is megrendezésre került, az immáron hagyománynak számító májusfaállítás Csernakeresztúron. A csodás napsütésben, szép számú nézőközönség látogatott el a Tájház csűrjébe, ahol a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület csoportjai mutatták be új koreográfiáikat.

A napot az egyesület táncos fiúi azzal kezdték, hogy a patak partján májusfához méltó fát keressenek. Délelőtt, a kis csapattól volt hangos az utca, ahol együttes erővel cipelték a Tájházhoz a díszítésre váró fácskát.

A rendezvény délután kettőkor kezdődött, de már fél órával előtte népes vendégsereg foglalta el a nézőtér helyeit. Az egyesület lányai a kapuban várták a fiúkat, akik énekelve hozták ki az általuk zsákmányolt fát. A nagyok, a kicsiket segítve boldogan kötözték a textilszalagokat a májusfára. A díszítés végeztével rögzítették a fát, hogy pár napig a falu díszeként tisztelegjen a régi bukovinai telepes ház kapujában.

A rendezvény folytatásaként fellépett az Aprócska csoport, ahol az óvodás-alsó tagozatos gyerekek bukovinai gyermekjátékokat és hétfélést jártak, ezzel is erősítve bukovinai gyökereiket. A nagyok csoportja pedig magyarlapádi forgós-forgatós táncokat mutatott be. Mind a két csoport hetekkel ezelőtt elkezdte a kemény próbatermi munkát, hogy a nagy napon learathassák a tapsban mért babért.

A folklórműsor után következett a gyerekek egyik kedvenc része. Itt Csernakeresztúron a májusfaállítás hagyományához tartozik az is, hogy a táncos gyerekek szülei-nagyszülei fánkot sütnek erre a napra. Ezeket a fánkokat osztották szét a gyerekek a nézők és maguk között. Amikor pedig mindenki jól lakott fánkkal, kezdetét vette a táncház. A táncos kedvűek magyarlapádi csárdással ismerkedhettek meg.

A május első napját gyönyörű napsütés, sok gyermek kacaj, népzene, néptánc és vidámság köszöntötte itt nálunk, Csernakeresztúron.