Jelenlegi hely

Cserkész közgyűlés Muzslyán

/ Gáspár-Barra Áron /
gaspar.barra.aron képe
Muzslyán ült össze 2024. február 17-én a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tavaszi közgyűlése. A rendezvény elején a cserkészek koszorút helyeztek el az első vajdasági cserkész őrs emlékére állított táblánál, ezt követte a gyűlés, majd a nap végén a cserkészszövetség plakett díjainak átadására is sor került.
stojan_mesel.jpgkgy_csoportkep.jpgnagy_csoportkep.jpgdijazottak.jpg

A rendezvény szentmisével indult, melyet Masa Tamás atya tartott a Muzslyai Emmaus Kollégium kápolnájában, majd mindannyian átvonultunk a kollégium udvarán lévő templomba, ahol koszorút helyeztek el a cserkészek az első vajdasági cserkész őrs elmékére kihelyezett táblához. A koszorú elhelyezése elött Kalapis Stojan, az említett Turul őrs egykori vezetője, és a szövetség tiszteletbeli elnöke osztotta meg gondolatait.

A közgyűlésen összesen 11 cserkészcsapat képviseltette magát, akik beszámoltak az elmúlt év tevékenységeiről, illetve megvitatták a felmerülő problémákat, és megoldásokat kerestek a cserkész munka gördülékenyebb működéséhez.

A közgyűlés lezárta után egy ünnepi momentumra került sor, mégpedig a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség plakett díjainak átadására. Idén összesen négy kategóriában kilenc díjat osztottak ki a következő elosztásban. Buzetzky Ferenc plakett díjban részesült Szarvák Cecilia, Herédi Tivadar, Detki Dániel és Vass Zoltán, Sík Sándor Plakett díjat kapott Farkas Zsuzsanna, Lendvai Lintner Imre és Vekov Imre, Teleki Pál plakett díjat ítéltek Kónya Kovács Otiliának, illetve Kaszap István postumus elismerésben részesült Földvári Kálmán.

BUZETZKY FERENC PLAKETT DÍJ azon csapatvezetői megbízatást betöltő, vagy betöltött cserkészeknek adományozható, akik csapatvezetői munkájukkal hasznosat alkottak, tettek a mozgalom számára.

SÍK SÁNDOR PLAKETT DÍJ azok számára adományozható, akik kreatív, és a kitartó munkájukkal hasznosat alkottak a mozgalom számára.

TELEKI PÁL PLAKETT DÍJ azon személyek számára adományozható, akik a cserkészetet vagy a mozgalmat külsősként segítik.

KASZAP ISTVÁN POSZTUMUS ELISMERÉS azon cserkészek számára adományozható, akik aktív cserkészmunkát végeztek, viszont már nem tartoznak az élők sorába.

A plakett díjak átadását kis gála műsorral varázsolták ünnepélyesebbé. A műsor keretein belül két népdalcsokrot énekelt a muzslyai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Cickafark énekcsoportja, illetve néhány verszenével örvendeztette meg a közönséget Gáspár-Barra Johanna, és Gáspár-Barra Áron, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai.