Jelenlegi hely

Csíkszeredán a magyar főkonzulátuson állami kitüntetéseket adtak át

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2015. szeptember 15-én, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a Lázár-házban a magyar állami ünnep alkalmából, Áder János köztársasági elnök állami kitüntetéseket adományozott. A kitüntetéseket Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul adta át.

Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul felhívta a figyelmet az összefogás jelentőségére, amihez elengedhetetlen, hogy mindenki tegye a dolgát! Csak így tudunk egyről a kettőre jutni, így tudunk lélekben, szellemiekben és fizikailag is gazdagodni.

Beszédében a következő gondolatokat osztotta meg az egybegyűltekkel:

- Nehéz időket élünk és összefogásra van szükség, a megoldást ne csak kívülről várjuk, a megoldás bennünk is van.

- Legyen sok gyermek, hit és legyen sok boldogság, ekkor van jövő és magyar nemzet! Nem szándékfelelősség van, hanem eredményfelelősség, nem elég a jó szándék, cselekvésre van szükség. Közös felelőssége az európai nemzeteknek, hogy eldöntsük mit is akarunk, olyan Európát akarunk, ami a nemzetek Európája, ahol helye van magyarnak és románnak is.

 - Azért vagyunk itt, mert van egy nevezetes magyar kultúránk, vannak olyan személyiségeink, akik ezt a kultúrát viszik előre, ki-ki a maga sorsa, rendeltetése szerint. Ki az oktatásban, ki a lelki életben, ki a gazdasági életben, ki a tájékoztatás irányában, akik a magyar nyelvet, a magyar kultúrát szolgálják itt a Kárpát-medencében. Akkor van a magyar megmaradás az anyaországban és a Kárpát-medencében, hogyha vannak olyan személyiségeink, akik példát tudnak mutatni, és akikre fel tudunk nézni.

A díjátadón Szarka Gábor konzul mutatta be a kitüntetettek munkásságát.

Dr. Jakab Sámuel, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át. Dr. Jakab Sámuel egyetemi oktató, talajtani kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar nyárádszeredai távoktatás oktatásának megszervezője, és több mint 20 éve a tagozat irányítója.

Baricz Lajos a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. 1990-től a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia vezetője. 2000-től szentszéki tanácsos, 1998-tól vezetése alatt adják ki a Harangszó c. egyházközösségi értesítőt. A Maros völgyében, ahol a magyarság száma fogyatkozik, templomépítő munkát végzett.

Bodolai Gyöngyi a Maros megyei Népújság szerkesztője, újságírója, önzetlen elhivatottsággal és konok kitartással vállalta fel a nyelvvesztő mezőségi falvakban a segítés szép szolgálatát. Jól képzett újságíróként színvonalas riportokban örökítette meg a Mezőségen élő magyar reformátusok életét.

Burus Siklódi Botondnak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták.  Burus-Siklódi Botond kémia-fizika szakos tanár, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerzett tanári diplomát. Rövid időn belül Hargita megye oktatási szakemberének élvonalába került. A megyei pedagógus ház igazgatója, aki megálmodta és megalkotta életművét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házát. Munkájának gyümölcse az itt folyó alkotó munka tartalmassá tétele. A romániai magyar pedagógusok szövetségének elnökének tanácsosa, majd főtitkára. A székelyföldi területi oktatásnak vezetője és a bolyai nyári akadémia programmenedzsereként nélkülözhetetlen embere lett a pedagógusok szövetségének.

Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó kiemelten támogatja a környék művészeit és kulturális eseményeit. Kézdivásárhely zenei és képzőművészeti életének felvirágzásához jelentősen járul hozzá. Önkormányzati tanácsosként fontosnak tartja, hogy Kézdivásárhely és környéke fejlődő pályán maradjon mind infrastrukturális, mind gazdasági, mind kulturális szempontból. A magyar borok népszerűségét is fontosnak tartja. Áder János a Magyar Arany Érdemkeresztjét adományozta neki.

Feszt György, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető professzora a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült. Ő sajnos egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni a kitüntetés átvételén.

A díjátadó után, mindenki köszönetét nyilvánította ki. 

A jeles eseményen fellépett Kosztolándi Zsolt színművész, Reményik Sándor „Ki marad meg” című versét szavalta.  

A díjátadót a  Codex együttes és marosszentgyörgyi énekesek, zenészek  színesítették kiváló előadásukkal.