Jelenlegi hely

Csillámló falevelek tűntek fel a Makovecz kápolna belsejében

Zala és Somogy vármegye csodáit derítettük fel

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2022 képe
A Vukovári Magyarok Egyesületével kétnapos kirándulást tettünk Magyarországra 2023. április végén, és egy baráti meghívás keretében megtekintettük Zala, és Somogy vármegye több látnivalóját.
Csoportkép SomogyváronCsoportkép FonyódonKeszthelyen a Festetics-kastély parkjában sétálunk Csoportkép Beleznán

A fából, kőpalából és kerámiából épült, Makovecz Imre tervezte Millenniumi Emlékmű belseje egy soklevelű és terebélyes ácsolt fát rejt magában, aminek minden egyes levelén egy Zala vármegyei település neve tűnik fel. A gyönyörű organikus kápolna a zalavári várrom és a Szent Adorján apátság romjai mellett áll, amit a kétnapos kirándulásunk második napján, vasárnap reggel barangoltunk be a kis vukovári magyar csapatunkkal. 

  

Már a tavalyi év őszén elkezdtünk tervezni egy hosszabb kirándulást Magyarországra, amikor a beleznai Bódi család baráti meghívásának eleget téve, ellátogatunk más nevezetes helyekre is, fogalmazta meg Jakumetovics Rozália, az egyesület elnöke. Így a körutazás során Somogyváron a Szent László Nemzeti Emlékhelyet néztük meg, és Fonyódnál a Balaton-parton napoztunk, Keszthelyen bejártuk a Festetics-kastélyt és a Pálmaházat, Hévízen pedig a termáltó körül sétáltunk. A már említett Zalaváron megismertük a Cirill és Metód emlékoszlop történetét, felderítettük a vár és a bencés apátság romjait, és a millenniumi emlékmű mindenkit ámulatba ejtett. 

    

A Zala és Somogy megye, de egyúttal a magyar-horvát határ mellett, és a Mura mentén fekvő Beleznán először elsétáltunk a falu nevezetességének számító neogótikus templomba, amit gróf Zichy Ödön építtetett 1899-ben a budavári Mátyás-templom mintájára. A faragott vízköpőkkel, oszlopokkal és tornácokkal díszített katolikus templomnak remek akusztikája van. Az óriási cédrusfenyőkkel szegélyezett templomkert kültéri színpadán rövid műsorral köszöntük meg vendéglátóink kedves fogadtatását, hátunk mögött a gróf örökös nyughelyével.