Jelenlegi hely

Csillogó gólyabál - gyönyörű táncok, vidám hangulat

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2015. október 16-án, pénteken, a segesvári Mercea Eliade Líceum magyar tagozatának gólyabálja került megrendezésre. Nagy volt az izgalom, a szervező 11. évfolyam már a tanév kezdése óta lázasan készült a maguk által írt színdarabbal, melyet nagy titok lengett körül. A diákok nagy beleéléssel játszottak, és nemcsak a karakterek megformálásban voltak nagyon ügyesek, hanem adtak a külső megjelenésre is.

A diákok csinosak, elegánsak voltak. Láttuk a maffiózókat, akik elszegényedtek, ezért a fennmaradásuk érdekében az arisztokrácia köreibe akartak beférkőzni, ennek érdekében egy házasságot kellett kieszközölniük. Adódtak bonyodalmak, humor, sok nevetéssel, végül győzött a szerelem. Láttunk őrjítő, tüzes tangót és csoportos táncot, komoly koreográfiával. Kristofoletti Klárát, 11. osztályos tanulót kérdeztem, a tánc betanítóját, ő hogyan értékelte a táncot?

 "Iskolakezdès óta készülődünk, és a felkészítés sok nehézséggel, fáradsággal izgalommal járt, ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat a szervezés ideje alatt is. Akartuk, hogy egy különleges golyabál legyen. Két osztály dolgozott együtt, és próbáltunk egy csapattá hangolódni, ami sikerült is. Nem vettük figyelembe az előző évek táncát, hanem a táncot igyekeztünk összekötni a témával, a bál hangulatával. Elégedett vagyok a tánccal és a színdarabbal, és sikerült a közönséget is szórakoztatni."

A tanárok is készültek egy kis műsorral, ez már a gólyabál elmaradhatatlan része. Természetesen az erre való felkészülés is titokban zajlott. Picit kötődött a diákok színdarabjához. A líceum tanárai úgy vélték, hogy ne csak a 9.-es diákokat tegyék próbára, hanem egy másik, újonnan érkezőt is, engem, a Petőfi Program ösztöndíjasát. Részt vehettem naponta, minden este, sokszor az éjszakába nyúló próbákon, és egy nagyon jó csapat tagja lehettem, mely sok nevetéssel is járt. Mi is készültünk tánccal, és az elmaradhatatlan énekkel, ami számomra már kötelező volt. Felcsendült az Elisabeth musicalből Sissi dala és a My Fair Lady egyik legismertebb dalára, a Ma éjjel táncolnék című dalra táncolt a teljes tanári kar báli ruhában bécsi  keringőt.  A tánc látványos volt, melyre Nora Loanovici tanárnő készítette fel a fellépőket. Nóra tanárnő 40 éven át hivatásszerűen táncoktató volt, táncosai komoly eredményeket értek el nemzetközi és európai táncversenyeken. Köszönjük neki a fáradságos munkát, a gyönyörű koreográfiát, aki hihetetlen energiáival, aktivitásával, belülről fakadó eleganciával volt jelen a próbákon, és kihozta a csapatból a maximumot. 

Az előadások között az újonnan érkező diákok beavatása folyt táncos és vicces feladatokkal. Egy 4 főből álló zsűri pontozta a gólyákat, és eszerint született az eredményhirdetés, mely alapján kihirdették a gólyakirálynőt és gólyakirályt. 

Nagyon élvezetes volt a diákok és tanárok próbáján egyaránt részt venni, együtt dolgozni, és egy ilyen jó hangulatú, összefogó csapat tagjának lenni.