Jelenlegi hely

Csodálatos csellengéseink közeli és távoli tájakon - Segesvári könyvbemutató

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. február 22-én, hétfőn, 18 órai kezdettel Veress Zsombor "Csodálatos csellengéseink közeli és távoli tájakon" című 2 kötetes könyvének bemutatója volt a Segesvári Gaudeamus Alapítvány színháztermében. Az esemény vendége volt Bodolai Gyöngyi újságíró, Kiss Éva szöveggondozó, valamint Veress László református lelkipásztor mint beszélgetőtárs.

Különleges könyvbemutatón vehettünk részt, hiszen egy fiatal gyógyszerész, a segesvári Veress Zsombor első könyve jelent meg, melynek könyvbemutatóján szép számmal összegyűltünk. A könyvbemutatón a fiatal író testvére, Veress László református lelkipásztor volt beszélgetőtársa. 

Az útikönyv előszóját Bodolai Gyöngyi újságíró írta, aki megnyitotta néhány gondolatával a könyvbemutatót. Bodolai Gyöngyi egyben a könyv szöveggondozója, szerkesztője is. "Fantasztikus élmény volt számára a könyv, hiszen nem kellett Veress Zsombornak elmennie a nagyvilágba, hogy meghódítsa azt, hanem egy erdélyi városban, négy gyermeket nevelve valósította meg álmát. Utazásait nem a külföldi utazásokkal kezdte, hanem Erdéllyel, így a könyvben benne van a szülőföld lelke is. Színes, érzékletes beszámolóit gazdag gondolatokkal, humorral fűszerezte."

Veress Zsombor könyvéből kiderül, hogy a szülőktől kapott értékrendet, szellemiséget viszi tovább és adja át gyermekeinek. A kirándulások szeretete, az utazás öröme, az örök kíváncsiság, az idegen kultúrák utáni tudásvágy, ezek mindig ott buzognak benne. Számára az utazás egy örök szenvedély, izgalom, ami mozgató rugó egy következő utazásra. Kihangsúlyozandó, hogy minden alkalommal együtt megy a család.

Feleségével, Pünkösti Csilla-Emesével beszélgetve is kiderült, hogy számukra rendkívül fontos a család, ami az egységet jelenti. Csilla édesapja és ő is református lelkész.  Négy gyermeket vállaltak, és utazásaikra gyermekeiket is magukkal viszik, az élményeket együtt, közösen élik át.  A lelki, szellemi értékek a legfontosabbak számukra, amiket gyermekeiknek szeretnének átadni. Igyekeznek stressz-mentes életet élni, nyugalomban, jókedvben, szeretetben. Csilla nyugalmával a megértő feleség és társ, aki mindenben a férje mellett áll, aki ugyanolyan kíváncsisággal tekint a világ és a különböző kultúrák felé. 

Veress Zsombor egy olvasmányos, személyes élményekkel, történetekkel fűszerezett, tartalmas úti könyvvel ajándékozott meg bennünket. Igazi élménybeszámoló, ami felcsigázza az olvasót. Az Erdély iránti szerelem is kibontakozik előttünk, igazi gyöngyszemeket mutat be nekünk. A 2. kötetben elhagyjuk Erdély határait, és bejárjuk Európát, köztük Bulgáriát, Ausztriát, a skandináv országokat, az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékét, Floridát, New Yorkot, Washingtont,  Új-Zélandot és a sort folytathatnánk. 

Veress Zsombor gyógyszerész, egyben a Segesvári Gaudeamus Alapítvány igazgatóhelyettese, a könyv eladásából származó bevételt fele-fele arányban a Gaudeamus Alapítvány és a Kikerics Néptáncegyesület számára felajánlotta. Ezen kívül létrehozott egy ösztöndíjat, mellyel a tehetséges szórványkollégiumban lakó diákokat szeretné támogatni.

A könyvbemutatón lánya, Veress Kincső olvasott fel a könyvből gyönyörű székely ruhában. Két nagyobbik lánya a Kikerics Néptáncegyüttes tehetséges táncosai, így még egy tánccal is megörvendeztették édesapjukat. Veress László református lelkipásztor kislánya, Veress Dorottya népdalt énekelt.