Jelenlegi hely

Cziczka Angela zongoraműveit mutatták be Léván

130 éve született Cziczka Angéla

/ Martin Vivien /
martin.vivien képe
2018. április 26-án új kiadvánnyal emlékezett meg a lévai közönség Cziczka Angeláról, az egykori első lévai zeneiskola igazgatónőjéről. A válogatott zongoradarabokat és szakrális énekeket tartalmazó kötet kiadásának apropóját a művésznő születésének 130. évfordulója adta.
Cziczka Angéla emlékezete LévánCziczka Angéla emlékezete LévánCziczka Angéla emlékezete Léván

3 évvel ezelőtt, 2015. április 26-án Bíróczi István nagykéri plébános látogatott el a lévai Reviczky Házba. Papi hivatásának első 5 évében Léván szolgált, így személyesen ismerte Cziczka Angelát, akinek hagyatékát ünnepélyes keretek között adta át a Reviczky Társulásnak.

Azóta háromszor cseréltük ki éves falinaptárunkat, így eljött az idő, hogy Cziczka Angela kézzel írott jegyzetei hivatalosan kiadott kötet formájában kerüljenek a zenebarátok birtokába. Gába Zsuzsanna, a zeneiskola egykori tanárnője és a jelenkori Lévai Magyar Dalárda karnagya, valamint Pánikné Hevesi Lívia gyűjtötték össze és digitalizálták a művésznő zongoradarabjait és szakrális énekeit.

A Bethlen Gábor alap anyagi támogatásával létrejött, 500 példányszámban kiadott, 96 oldalas válogatáskötet méltó emléket állít az élete során sajnálatos módon háttérbe szorított, de mindvégig aktív zongoratanárnőnek.

Az ünnepélyes könyvkeresztelőn Gába Zsuzsanna és Pánikné Hevesi Lívia oldalán Hevesi Tibor foglalt helyet. A három zongoraművész Czicka Angela műveiből merítő zongorajátékát maga a könyvkeresztelő zárta. Hevesi Tibor rózsaszirmokkal keresztelte meg az új kiadványt. A műsor további részében a Gába Zsuzsanna által vezetett Lévai Magyar Dalárda lépett fel.

Wirth Jenő, a Reviczky Társulás elnöke a két szerzőnő érdemeit méltatta. Kiemelte, hogy hiánypótló műről van szó, mely méltó emléket állít Léva egykori legendás zongoratanárnőjének, aki a Reviczky Társaság 1919-es megszüntetését követően magán-zongoratanárként további 50 éven át tevékenykedett Léván.

Az ünnepi esten részt vett Bíróczi István esperes úr is, aki Cziczka Angela sétabotjának átadásával újabb különleges relikviát adományozott a társulásnak. A nosztalgiázó közönség nagy szeretettel, meghatva hallgatta végig egykori lelkipásztorának visszaemlékezéseit, melyet hosszú, kötetlen beszélgetés követett.

A lévaiak mind a mai napig hálásan emlékeznek vissza a város első zeneiskolájának igazgatónőjére. Cziczka Angela életműve lassan de biztosan a jól megérdemelt polcra kerül. Az új válogatáskötetre kétségkívül maga a művésznő is büszke lenne!