Jelenlegi hely

Deák Ferenc a szabadságharc tükrében

Március 15. Hertelendyfalván

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka képe
Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezték immár 25. alkalommal Hertelendyfalván.
Nemzeti Dal szavalatSzemléltetőTeltházMűsorvezető

A műsor a helyi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület és a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület társszervezésében jött létre, illetve idén a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület férfitagjai is csatlakoztak és az egyesített kórussal együtt léptek színpadra. A férfikórus huszárdalokkal, katonaénekekkel színesítette a programot.

Ez évben a szépszámú közönség Deák Ferenc életén keresztül idézhette fel újra a forradalom és a szabadságharc eseményeit. Deák Ferencet a „haza bölcse” és a „nemzet prókátora” titulussal is illetnek, így a műsorban több hazafias vers is elhangzott.

A Nemzeti dalt a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tánccsoportjának férfitagjai szavalták el, a műsor vége fele pedig a vetítővásznon jelentek meg a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai, akik összevágott videó formában szavalták el a Petőfi Sándor legismertebb költeményét.

A műsor utolsó versében elhangzott sorok, miszerint „a magyar nem vész el s élni fog” mi sem bizonyította jobban, mint a hertelendyfalvi tánccsoport fellépése, amely először mutatta be hazai közönség előtt a székelyföldi koreográfiát. A Szózatot követően az ünneplő közönség kivonult az egyesület udvarára, ahol a kopjafa megkoszorúzása után elénekelték a Székely himnuszt.