Jelenlegi hely

Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozója

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A vajdasági magyarság egyedülálló, kiemelt jelentőséggel és magas színvonallal rendelkező eseményét, a Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozóját 1997 óta idén december 12-én a tizenkilencedik alkalommal szervezték meg. Házigazdaként Székelykeve fogadta kilenc település: Székelykeve, Torontálvásárhely, Hertelendyfalva, Pancsova, Ürményháza, Kevevára, Sándoregyháza, Udvarszállás és Versec közel háromszáz fellépőjét.
hertelendyfalva

A vajdasági magyarság egyedülálló, kiemelt jelentőséggel és magas színvonallal rendelkező eseményét,  a Dél-Bánáti Betlehemes Játékok és Karácsonyi Szokások találkozóját 1997 óta idén december 12-én a tizenkilencedik alkalommal szervezték meg. Házigazdaként negyedszer Székelykeve fogadta kilenc település: Székelykeve, Torontálvásárhely, Hertelendyfalva, Pancsova, Ürményháza, Kevevára, Sándoregyháza, Udvarszállás és Versec közel háromszáz fellépőjét.

Téli időszakban komoly kihívásnak számít egy ilyen nagyszabású rendezvénynek a lebonyolítása, a több száz fős vendégcsoportok felléptetéséhez, megvendégeléséhez megfelelő termet kell biztosítani, mellyel a dél-bánsági települések nem mindegyike rendelkezik. A nehézségek, akadályok ellenére a Kárpát-medence déli szórványmagyarsága mégis évről-évre őrzi, továbbadja az összetartozást, a szeretetet hordozó fényt, amely a bemutatott betlehemes játékokon és karácsonyi szokásokon keresztül a lelkünk mélyére hat, teljesebbé teszi az adventi várakozásra és az ünnepre való ráhangolódást. 

Az ökumenikus találkozók szellemiségében, a székelykevei Zarko Zrejanin Általános Iskola sportcsarnokában megtartott találkozót ft. Csipak Csaba helybéli plébános és Szilágyi Zoltán pancsovai református lelkész köszöntő gondolatai nyitották meg. Ezt követően a fellépők tizenhárom műsorszámmal léptek színpadra. Elsőként a Dél Pacsirtái gyermekkórus mutatkozott be, Györfi Sándor zenetanár vezetésével, majd az ugyancsak házigazdákat képviselő Szalmaszál Művelődési Egyesület lépett színre, karácsonyi betlehemes játékkal, Papp Mária és Bogos Szőke Erika rendezésében. Torontálvásárhelyről az idén két csoport érkezett. Mérges Eszter felkészítésében a Magyar Művelődési és Művészeti Központ hagyományápoló csoportja református karácsonyi énekeket és szavalatokat adott elő. Betlehemes jászol címmel a József Attila Művelődési Otthon gyerekcsoportja betlehemes jelenetet hozott, Bakator János rendezésében és gitárkíséretében. Ugyancsak két fellépéssel érkeztek a tavalyi találkozó házigazdái, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tagjai. A kórus karácsonyi köszöntőt adott elő, a hagyományőrző csoport pedig betlehemes játékot. A szakcsoportok felkészítői Túri Gergő és Bene Anna, illetve Lantos Ilona voltak. A gyermekfellépők számát tekintve az idei találkozó egyik legnépesebb betlehemes játékát Gál Veronika, Nagy Mónika, Nemcsek Klaudia, Lőcsei Márta és Szilágyi Judit felkészítésében a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület készítette. Ugyanezzel a műsorcímmel érkezett Sándoregyházáról a helyi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a Mosa Pijade Általános Iskola egyesített csoportja, Almási Júlia pedagógus vezetésével. Az udvarszállási Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület gyermekcsoportját Horváth Gizella helyi kántornő, a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület felnőttekből és az anyanyelvápoló diákokból álló betlehemezőkkel Binecz Margit tanárnő foglalkozott, az ürményházi felnőttek betlehemező csapatával pedig dr. Virág József doktor úr. A pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színeit  Kiss Andrea és Laura képviselte, édesapjuk, Kiss Samu zenetanár kíséretében Karácsonyi dalok címmel énekhang-hangszeres műsorral léptek fel. A közel három órás összejövetelt a házigazda Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ,,lucázása,, zárta, Joó Gyülvész Margit felkészítésében.

A székelykevei betlehemes találkozó kísérőrendezvényeként az iskola előcsarnokában Biacsi Ervin adai könyvforgalmazó jóvoltából könyvvásár nyílt, a helyi Varrócska kézimunkacsoport kézimunkáiból, illetve az óvodások által készített karácsonyi díszek és mézeskalácsok kínálatából is lehetett vásárolni. A falu Művelődési Otthonában a Budapestről érkezett könyvekből lehetett válogatni, melyeket Schön György közreműködésével a Pannonia Sacra Általános Iskola diákjai gyűjtöttek és adományoztak  a találkozó résztvevőinek.

A találkozón készült képek megtekinthetők a galériában!