Jelenlegi hely

A Dél-erdélyi magyarság bástyája,avagy a Bethlen Gábor kollégium krónikája

/ Zödös Szabolcs /
zodos.szabolcs képe
Szeptember 17-én, szombaton felavatták a közel négyszáz éves Bethlen Gábor Kollégium - Európai Unió forrásaiból - felújított épületegyüttesét. Az udvaron tartott ünnepséget 11 órakor kezdte meg hálaadó istentisztelet keretében Kató Béla református püspök, aki arról beszélt, hogy a nagyenyedi kollégium - a magyar királyok vagy erdélyi fejedelmek által alapított kollégiumoktól eltérően - azért lehetett hosszú életű, mert a hit szilárd alapjára építették.A köszöntőt mondók között említhetjük Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, Balog Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét, Király András oktatási államtitkárt, Adorjáni Dezső evangélikus püspököt, Horaţiu Josan, Nagyenyed korábbi polgármesterét és Oana Iuliana Badea polgármestert.
Az iskolaudvaron tartott hálaadó istentiszteletAz evangélikus püspökök szentelési áldásaKőrösi Csoma Sándor emléktáblánál a Kollégium udvaránA gyulafehérvári junior képviseletével

Erdély szívében, Fehér megyében áll a dicső múltú, a történelem viharaiban sokszor újjáépített Nagyenyed. Gyulafehérvártól 30 km-re északra, a Maros jobb partján fekszik. Legmagasabb pontja az Őrhegy (367 m). Nagy hírű református kollégiumát 1622-ben Bethlen Gábor alapította (ma Bethlen Gábor Kollégium), ahol kiváló tanárok tanítottak, sok neves ember került ki falai közül. Innen indult Kőrösi Csoma Sándor ázsiai útjára. A Bethlen Gábor Kollégium legendás nevelőmunkája elismeréseképpen 2003-ban Magyar Örökség díjat kapott. Nagyenyeden szeptember 17-én, szombaton felavatták a közel négyszáz éves Bethlen Gábor Kollégiumnak az Európai Unió forrásaiból felújított épületegyüttesét, melyhez a Magyar kormány is jelentős összeggel hozzájárult. A felújítás az épületegyüttes tulajdonosa, az Erdélyi Református Egyházkerület és a román többségű Nagyenyed önkormányzata közötti példás együttműködés révén valósult meg. 

Az udvaron tartott ünnepséget 11 órakor kezdte meg hálaadó istentisztelet keretében Kató Béla református püspök, aki arról beszélt, hogy a nagyenyedi kollégium - a magyar királyok vagy erdélyi fejedelmek által alapított kollégiumoktól eltérően - azért lehetett hosszú életű, mert a hit szilárd alapjára építették.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a Bethlen Gábor Kollégium felújítása során kialakult román-magyar együttműködésnek „helye van a jövő építése jó példái között”. A politikus a kollégiumot az erdélyi magyarság Oxfordjának, Sorbonne-jának nevezte. „Kicsiben olyan, mint Erdély. Mindent túlél. És mint tudjuk, aki túlél, erősebb lesz” – fogalmazott az elnök. A politikus úgy vélte, az iskola vezetése ezáltal a régi hagyományt, az innováció, a megújulás, a tartalom, a minőség hagyományát követte, amelynek szellemében az alma mater egykori diákja, Apáczai Csere János és Kőrösi Csoma Sándor is elindult.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke ( fotó:Erdélyi Református Egyházkerület )

Balog Zoltán miniszter az ünnepi beszédében kitért arra, hogy eljön az idő, amikor a román-magyar versenyen túl a két ország erejének az összeadására is szükség lesz. Kijelentette: „Európa fölött hosszú időre beborulhat az ég”, és ilyen körülmények között különösen fontos, hogy a szomszédok összekapaszkodjanak, és együtt keressék a boldogulás útját. 

„Mindig, újra meg kell győzni Brüsszelt arról, hogy mi is vagyunk, és nélkülünk az Európai Unió csak vám-, adó-, és kereskedelmi közösség” – fogalmazott a miniszter.

Az ünnepi beszédet mondók között ott volt többek között Király András oktatási államtitkár, Horatiu Josan, Nagyenyed leköszönt polgármestere, Király András, a romániai tanügy-minisztérium államtitkára és Oana Iuliana Badea jelenlegi polgármester is. Az ünnepi köszöntők után a jelenlévő református-, római katolikus-, unitárius- és evangélikus elöljárók megáldották a felújított épületegyüttest, majd az iskola himnuszának akkordjaira Szőcs Ildikó igazgató, Kató Béla püspök, Horaţiu Josan volt- és Oana Iuliana Badea jelenlegi polgármester vágta el a szalagot.

A Természetrajzi Múzeum a Bethlen Kollégiumban

Az ünnepség programjai között mindenki találhatott számára kedvező elfoglaltságot, többek között megcsodálhatták a felújított, modern eszközökkel felszerelt osztálytermeket, bentlakási szobákat, a megújult dokumentációs könyvtár és természettörténeti múzeum is megnyitotta kapuit a látogatók előtt, valamint az elemi iskolában kézműves foglalkozásokkal várták a kisebbeket, ahol gyermekeim is kreatív időtöltésben részesültek.

Az ünnepség után kézműves foglalkozásokon  a gyerekekkel

A színpadi műsorok repertoárja közül válogathattunk, mint például a Collegium Gabriellese régizene-együttes műsora, mazsorett táncegyüttes Gyomaendrődről, a kollégium Fügevirág néptánccsoportjának előadása, majd Antal Tibor és barátai színesítették az estet tovább katonadalokkal és gyimesi népdalokkal. Az est további részében a fiatalok örülhettek, hiszen a 8 órakor fellépő Bagossy Brothers Company koncertjén bulizhattak. A koncertet követően az új cserkészotthon felavatása után tábortűz mellett,  egy közös énekléssel egybekötött cserkész évindító megbeszélés zajlott, amire mi is hivatalosak voltunk, abból az apropóból, hogy a Bethlen Gábor cserkészcsapat vezetőjét, Kónya Tibort kérjük meg arra, hogy segítse munkánkat a gyulafehérvári cserkészcsapat megalakulásában.

A Bethlen Gábor cserkészcsapat tábortűzénél