Jelenlegi hely

Dél-Bánáti Betlehemesek, és Karácsonyi Szokások Találkozója Torontálvásárhelyen

Megmaradásunk záloga anyanyelvünk őrzése mellett őseinktől örökölt hagyományaink éltetése

/ Kürtössy Péter /
kurtossy.peter2023 képe
Advent napjainak jeles eseménye a déli végeken a Dél-Bánáti Betlehemesek, és Karácsonyi Szokások Találkozója. Meghatározó eseménye ez a környék magyar közösségeinek, fontosságát az is jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvények közé sorolta.

Idén 26. alkalommal rendezték meg a találkozót, melynek a József Attila Művelődési Otthon szervezésében Torontálvásárhely adott otthont. Nyolc település magyar egyesületeinek, és iskoláinak másfél száznál több résztvevője lépett színpadra, és színvonalas műsorral örvendeztette meg a szép számban megjelent közönséget. Minden korosztály, a kicsi gyermekektől kezdve az idősekig anyanyelvi környezetben élhette meg, és éltethette tovább hagyományait, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szokásait. Egy-egy hagyományőrző rendezvényen részt venni mindig lélekemelő, de itt délen, a szórványból érkezőknek különös jelentőséggel is bír: a fellépőknek ritkán adatik meg, hogy mindvégig az őseiktől örökölt nyelven folyjanak a nap eseményei, és szülőföldjükön többedmagukkal közösen élhessék meg az összetartozás élményét. A várakozás napjaihoz méltóan a versecieket a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület egy adventi énekkel, míg Ürményházát a helyi általános iskola diákjai egy karácsonyi történettel képviselték, és szerepelt Székelykeve, Kevevára, Sándoregyháza, Pancsova, Hertelendyfalva, és a természetesen a házigazda, Torontálvásárhely magyarsága is.

A Dél-Bánáti Betlehemesek, és Karácsonyi Szokások Találkozója vándoresemény. Tavaly Versec, idén, mint említettük, Torontálvásárhely látta vendégül a fellépőket, jövőre pedig Pancsova magyarsága, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület lesz az esemény házigazdája.