Jelenlegi hely

Délibáb Gálaest Bécsben

/ Keller Rita /
keller.rita képe
A Bécsi Kultúregyesület Délibáb hagyományos gálaestjét 2015. november 28-án rendezte meg a 10. kerületi Találkozások Házában, a „Haus der Begegnungban”. A már 2004 óta minden évben megrendezett gálaesten idén különösen nagy számmal jelentek meg az érdeklődők. Közel 300 vendég tette teltházassá a nézőteret, akiket az est több mint száz fellépője szórakoztatott. Helmut Windhager, a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb vezetője/elnöke külön köszöntötte a díszvendégeket, az est további részében a rendezvényt pedig Nagy Domonkos moderálta.
Délibáb tánccsoportSzivárvány gyermek néptánccsoportMezőföld Népi EgyüttesTarka Barka Népdalkör

A gálát a Délibáb néptáncosainak Magyarbődi leánytánca, majd csárdása nyitotta meg. A „nagyok” mellett a „kicsik” is felléptek, a kis néptáncos palánták - a Szivárvány Gyermek Néptánccsoport – „Citerabál Somogyból” címmel adtak elő táncokat Piszker Ágnes vezetésével, táncukat pedig a Rézsarkantyú Citerazenekar kísérte. 

Ebben az évben is számos teljesen új koreográfiával készültek a Délibábosok, valamint szebbnél szebb új, eredeti moldvai viseletekben, magyarbődi és szatmári ruhákban léptek fel.  A Délibábnak az új koreográfiák elsajátításában sok kiváló koreográfus segített. Furik Rita Magyrabődi leánytáncokat tanított be, Linczenbold Maximilián és Szabó Rubinka  Magyarbődi csárdást, Török Sándor és felesége, Bors Erika Szatmári táncokat és Bonchidai román táncokat tanítottak be, Ónodi Béla és Éliás Eszter Dél-alföldi, Keltai Gábor és Gyurkó Erzsébet pedig Moldvai táncokat tanítottak a néptánccsoportnak. 

A gálaesten azonban nem csak a néptáncé volt a főszerep, felléptek még népzenészek, énekesek, citerazenekar és a modern tánc is helyet kapott. A Délibábosok mellett felléptek még az est díszvendégei, a Mezőföld Népi Együttes gyermek és felnőtt csoportjai is, akik alapi és galgamenti táncokat adtak elő, a Tarka Barka Népdalcsoport, valamint az egy éve alakult, és egyre bővülő Rézsarkantyú Citerazenekar is ismét bemutatkozott az este folyamán. A színes programok között még a modern tánc is helyet kapott, a GodArt „Áramlás” címmel mutatott be koreográfiát.

A gálaestet táncház zárta, melyet a Délibáb és a Mezőföld Népi Együttes tánccsoportjai tartottak. 

A zenéért ez alkalommal is a Blaskó Csaba, Havasréti Pál és Bobár Zoltán hármas voltak felelősek, akik az egész gála ideje alatt, valamint a táncház során is fáradhatatlanul biztosították a talpalávalót.

Az  este folyamán előadott táncok eredetéről az előcsarnokban felállított, különböző népi tájegységeket bemutató kiállításból tudhattak meg többet az érdeklődők. A kiállítás mellett a Délibábosok mindennapjairól, eddigi fellépéseiken, táboraikon, próbáikon készült fotóikból készült montázsokkal pedig a tánccsoportot ismerhették meg jobban a látogatók.  

Az elmúlt egy év kemény és fáradságos táncpróbáinak meglett a gyümölcse, a gálaest hatalmas sikerrel zárult, a táncosok szinte sugároztak a színpadon. A táncukat kiegyensúlyozottság, lendület, harmónia és jókedv jellemezte. Öröm volt nézni a táncosokat, amint a gondosan begyakorolt produkciókat teljes összhangban adták elő a színpadon.

Az új érdeklődők, táncolni vágyók számára a Délibábosok ajtaja mindig nyitva áll. Idén ősszel is pár új taggal bővültek, akik szorgalmuknak köszönhetően már itt a gálán is felléphettek.

Most egy kisebb pihenő után legközelebb tavasszal láthatjuk ismét a Délibáb néptáncosait a „Tavaszi Ébredés” címmel megrendezésre kerülő tavaszi rendezvényükön, amelyen más, Bécsben működő magyar néptánccsoport, népdal énekes is vendég lesz.