Jelenlegi hely

Délibáb táncház sorozat bécsi sokszínűséggel fűszerezve

/ Keller Rita /
keller.rita képe
2015. szeptember 25-én elkezdődött a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb táncegyüttes új táncházi szezonja is, melyet ezúttal egészen rendhagyóra terveztek. A havonta egyszer megrendezésre kerülő táncházban immár nem csupán a magyar táncdialektusok lépéseit tanulhatják, s szabadon táncolhatják az érdeklődők, hanem egy-egy másik Bécsben élő nemzetiség saját táncait és annak lépéseit is elsajátíthatják a résztvevők egy-egy helyi táncegyüttes segítségével.

Az első alkalommal a Meltemi Görög Néptáncegyüttes volt a vendége a Délibáb Néptáncegyüttesnek. A magyar táncházukat is kissé megváltoztatva, alkalmanként egy területre fókuszálnak, így elsőként a moldvai csángókra esett a választás a balkáni táncokhoz való nagy hasonlóság, illetve sokszor azonosság miatt. Ehhez az autentikus zene Magyarországról a Berka együttes jóvoltából szólalt meg. A táncház estéjén a fő program előtt természetesen gyermek-táncházzal vette kezdetét az egyébként görög-moldvai táncházként meghirdetett rendezvény, melyre igen szép számmal gyűltek össze a gyerekek, melynek lebonyolításában szintén a zenekar segített. Igen kedves meglepetés volt, hogy az ezt követő felnőtt táncházra a nicaraguai és az ír tánccsoportból is érkeztek érdeklődők. Kezdéskor a moldvain kívül néhány gyimesi tánccal is gazdagították a programot, míg a zenekar a városban kissé eltévedt tagjait várták, akiknek hangszere nélkülözhetetlen volt a másik zenéhez. Ezután néhány táncból álló görög és magyar blokkok követték egymást, jó hangulatban kora hajnalig egy-egy szünettel, melyekben a büfé szendvicsei és italai segítettek a felfrissülésben, ugyanakkor újabb közösségi teret biztosítva az ismerkedésre, beszélgetésre egy-egy tánc között. A zenekar női tagjának, Tarjányiné Lencsinek pedig külön köszönetet mondott a Délibáb az általuk eddig még nem ismert moldvai táncok tanításában nyújtott segítségéért.

Az őszi táncház-sorozat 2015. október 16-án egy ír-sárközi táncházzal folytatódott, ahol a magyar táncok mellett ez alkalommal az ír népi tánccal lehetett megismerkedni a látogatóknak. A rendezvény ismét gyermek táncházzal kezdődött már a kora esti órákban,  amit rövid szünet után felnőtt táncház követett. A bécsi Cuman Celi Vin tánccsoport ír táncokat, Vörös Zoltán és felesége, Gatter Andrea pedig sárközi táncokat  tanítottak. A sárközi táncokhoz az Iszkába zenekar húzta a talpalávalót. A rendezvényre nagy számban érkezett látogatók és a két tánccsoport tagjai felváltva táncoltak ír és sárközi táncokat. Az este egyébként is nagyszerű hangulatát még az igazi jó hajósi borok is fokozták, melyeket a Rézsarkantyú citera csoport tagja, Lévai Sándor ajánlott fel erre az estére.

Az újdonságként elindított táncház-sorozat a Bécsben élő sokszínűség bemutatása mellett azzal a céllal jött létre, hogy a magyar népi hagyományainkat, táncainkat, zenéinket, illetve szokásainkat más-más kultúrák felé is bemutassa és népszerűsítse, ugyanakkor a magyarok is megismerkedhetnek más kultúrák zenei és tánc világával is. A Bécsben élő magyar néptáncosok és más nemzetek néptáncosai is széles körben nyitottak az ilyen típusú rendezvényekre, így nem véletlen, hogy az idén ősszel elindított táncház sorozat igen népszerű lett. Ezt igazolja az is, hogy a görög-moldvai táncház után a mostani ír-sárközi  is nagy siker volt, így a sorozat még nem ért véget.

Tavasszal folytatódik, s legközelebb a bolgár táncosokat fogják vendégül látni egy közös bolgár-magyar táncház erejéig. Erre a rendezvényre is szeretettel várnak minden érdeklődőt és táncolni vágyót, mint ahogy a 2015. november 28-án, szombaton 18-órakor kezdődő Gálaestjükre is a 10. kerületi Haus der Begegnung-ba.