Jelenlegi hely

Délvidéki és bánsági magyarok, ha találkoznak …

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
… akkor nagy magyar bált csapnak! Ez történt november 21-én Krassó-Szörény megye székhelyén is, több mint 150 fő részvételével.

Resicabányán lépett fel ugyanis a Templom és Iskola Szórvány Egyesület meghívására a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület néptáncegyüttese és a nagykikindai Róna tánccsoport. A talpalávalót a nagykikindai Virradó népi zenekar húzta, a zenét a resicai Szilágyi Ádám biztosította.

A verseci táncosok

A néptáncegyüttesek bemutatója során nemcsak a dél-alföldi zenével és táncokkal ismerkedhetett meg a resicai közönség, hanem a táncosokon megcsodálhatta a hagyományos délvidéki népviseletet is. Majd Tápai Róbert Nagykikindáról és Virág Bene Klára, a verseciek vezetője néhány szóban bemutatta hagyományőrző munkájukat.

A nagykikindai Róna tánccsoport

A bál tánctanítással egybekötött táncházzal folytatódott, amihez a fiatalok és a „régebb óta fiatalok” is lelkesen csatlakoztak. Majd a táncban kissé megfáradt közönség finom szilágysági töltött káposztából és egy kis rékási borból meríthetett erőt az újabb csárdásra.

Tánctanítás

A resicai magyar bál nem csupán magyar zenére való kulturált szórakozásra teremtett kiváló alkalmat,  amire igen nagy igény mutatkozott a helyi magyar közösség részéről, hiszen a belépőjegyeket néhány nap alatt elkapkodták. Tehát nemcsak a mulatozásról szólt az este, hanem a bánsági és délvidéki magyarok közötti ismerkedésről, kapcsolatépítésről, a fiatalok barátkozásáról. Példának okáért a bánsági magyar fiatalok kortársi kapcsolataikban már sokkal inkább a román nyelvet használják, itt azonban anyanyelvük volt a közös nyelv, amelyen meg tudták egymást érteni a verseci és nagykikindai fiatalokkal. Így hatványozottan volt a jelen a bálon a hagyományőrzés és nyelvápolás.

Köszönjük önkénteseinknek a segítséget és a Bethlen Gábor Alapnak a támogatást. Továbbá külön köszönettel tartozunk Bajkó Károlynak, akinek szervező munkája nélkül ez az est nem jöhetett volna létre!

Kovács Ágnes, Megyasszai Attila és Bajkó Károly

Reméljük, hogy az újdonsült kapcsolatok gyümölcsözőek lesznek, és még számos hasonlóan jó hangulatú közös programmal tudjuk a magyar identitást erősíteni a Versec-Nagykikinda-Resicabánya tengelyen!