Jelenlegi hely

Demonstráció a szlovákiai magyar oktatásügyért

Az oktatási petíciós bizottság szeptember 25-én, 16:30-kor tiltakozó demonstrációt szervez Komáromban, a Klapka téren. A szervezők várnak mindenkit, aki számára fontos a magyar nyelvű oktatás ügye Szlovákiában.

 

A közelmúltban a szlovák pedagógiai intézet javaslatára az oktatási miniszter elfogadta - így szeptembertől kötelezővé tette - az egyes iskolatípusok órakereteit, ami azt jelenti, hogy míg a szlovák tanítási nyelvű iskolát látogató elsősök kilenc, addig a magyarul tanuló gyerekek összesen heti öt órában sajátíthatják el az írást és az olvasást, továbbá a szlovákiai kisiskolák felszámolása, csupán egy év haladékot kapott, ami a magyar oktatási nyelvű iskolák közel felét érinti.

A rég nem tapasztalt összefogásnak köszönhetően sikerült egy hónap alatt több mint huszonhatezer aláírást összegyűjteni, de a petíciót a miniszter elutasította, indokolatlannak minősítette.

Az történtekre reagálva az oktatási petíciós bizottság szeptember 25-én tüntetést szervez a révkomáromi Klapka téren, jelezve, továbbra is ragaszkodik a petícióban megfogalmazottakhoz, céljait nem adja fel, és tiltakozik az oktatási tárca minden szakmaiságot nélkülöző, az érintettek megkerülésével hozott döntései ellen.

A szervezők Mindenkit arra kérek, hogy részvételével támogassa a magyar nyelvű oktatás ügyét a tervezett akción.