Jelenlegi hely

Dobronaki népzenei műhely

Hangszeres népzeneoktatás Dobronakon

/ Hunyadi Péter /
hunyadi.peter2022 képe
A Petőfi Sándor Program 2022-es újraindulásával Muravidékre a népzeneoktatásban jártas szakember érkezett. Dobronakon már hagyománya volt a citeraoktatásnak és mivel az oktatáshoz szükséges helyszín is adott a Dobronaki György Házban, így több hetes előkészítő munka után novemberben népi hegedű, koboz és ütőgardon hangszerek oktatása indult el.
Dobronaki népzenei műhelyDobronaki népzenei műhelyDobronaki népzenei műhelyDobronaki népzenei műhely

Ahogy már a Petőfi Sándor Program (PSP) korábbi éveiben a néptáncoktatás, úgy idén a népzeneoktatás lehet a közösségépítés egyik sarkköve Muravidéken. Már hagyománya van a citerazenekarok, népdalkörök működésének a régió számos településén. Dobronak központi helyet foglal el a régióban, nem csak földrajzi értelemben, hanem a közművelődés és az iskolán kívüli oktatás terén is. 2017 óta működik a településen a Dobronaki György Ház, amely otthona mindenféle közösségi eseménynek valamint rendszeres próbahelyszínként is szolgál az Új Muravidék Citerazenekarnak, valamint a Dobronaki Nótázók közösségének.

Itt zajlik minden pénteken a citeraoktatás és 2022 őszén elindult a népi hegedű, koboz hangszerek oktatása is, melyet több hetes szakmai előkészítés előzött meg. A különböző művészeti ágak összekapcsolódása mellett olyan távlati tervek is kilátásban vannak, hogy Dobronak a régió népzenei műhelyévé válhasson. Erre a kezdeti lendület után a későbbi években adódhat lehetőség, amikor már a zenélés közösségi tevékenységgé kezd válni a fiatalok körében.

A népzeneoktatás helyi tervezetének megalkotásához rövid, közép és hosszútávú elgondolásokat, terveket kell megfogalmazni reális tervezés mellett úgy, hogy a Petőfi Sándor Program 9 hónapján túlmutató fejlődést, épülést lehessen elérni. A megfelelő humán erőforrás bevonása mellett a néptáncoktatással és kézműves foglalkozásokkal is össze kell hangolni, valamint közösségi eseményeken, nyári táborokon való részvétel lehetőségét is biztosítani kell. A hangszeres népzeneoktatás a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskolával, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel való szoros együttműködésben zajlik. 

Muravidék számos oktatási intézményében folynak ugyanakkor rendhagyó népzenei órák, előadások, foglalkozások a Petőfi Sándor Program jóvoltából, melyeknek a magyar népi hangszerek megismerése, a népzenei alapok megszerzése mellett az is a célja, hogy a jövőbeli hangszeres népzeneoktatás további bővítését előkészítse, megalapozza. Közösségi rendezvényeken is egyre többször jelenik meg a magyar népzene, így például a hagyományos lendvai magyar bálon is egy hosszabb kulturális programban néptánccsoport, népdalkörök bemutatkozása mellett a dobronaki citerások is felléptek. Bízunk abban, hogy néhány év múlva, akár a báli zenekar is újra vonós népzenei együttes lehet majd Lendván, ahogy az a nem is olyan távoli múltban még így volt.