Jelenlegi hely

Drávaszögi kártyapartik

Férfiak kedvelt időtöltései az egyesületekben

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
A kártyajáték Európában bizonyíthatóan a 13-14. században jelent meg, de hogy kik által, arról megoszlanak a vélemények. A hagyományos paraszti életforma mindennapjait, életvitelét a munka határozta meg, és kevés idő maradt a kikapcsolódásra, szórakozásra, de a kártya teret nyert és a 19. század utolsó harmadától már általánosan elterjedt népi játékká vált.
Kártyaverseny SepsénKártyaverseny PélmonostoronKártyások VukováronKözben az asszonyok éneket tanulnak

Az adventi időszakban megszokott volt a kártyajáték. A játék beépült a hétköznapok rendjébe is, jellemzően a téli estéken ültek gyakrabban az asztal köré, az év további szakaszában pedig péntek estéken és vasárnap délutánonként volt ez a szórakozás formája. A felmérések szerint mára csökkent a népszerűsége, ami nyilvánvalóan összefüggésben van elmagányosodó társadalmunkkal.

Mint a legtöbb drávaszögi és szlavóniai magyar egyesületben, a Vukovári Magyarok Egyesületében is úgy néz ki a szokásos heti klubnap, hogy a tagok közös egyeztetése, társalgás és kávézás után a férfi- és nőtársaság különválik, és mindenki elvonul a saját termeibe. Nálunk az Őszirózsa Asszonykórus tagjai elkezdik az énekek tanulását, gyakorlását, míg a férfiak kedvenc szenvedélyüknek, a kártyázásnak hódolnak. 

Nagyon jó látni, hogy ezek a tevékenységek mennyi embert vonzanak a Magyar Házba, kiváltképpen meglett férfiakat, akiket sokkal nehezebb a közösségi életbe bevonni. Így viszont, a lapok osztása és a pontok számolása mellett, szinte észrevétlenül sajátítják el a magyar szavakat, és figyelnek fel kultúránk jegyeire. Nem mellesleg a többi ház körüli munkából is jócskán kiveszik a részüket. 

A Vukovári Magyarok Otthonában külön kártyaszoba áll a férfiak rendelkezésére, ami sokszor kicsinek bizonyul. Sokféle játékot ismernek a tagok, de legtöbbször a magyar kártyák vannak az asztalokon, és hetest, huszonegyest, zsírozást játszanak, természetesen tét nélkül, csakis a fair play szabályai szerint. 

    

Szerencsére nagyon jó kapcsolat van a vidék magyar szervezetei között, és a télidőben a sepsei HMDK-alapszervezet úgy döntött, hogy egy közös társalgásra invitálja azon egyesületek tagjait, akik szintén kedvelik a magyar kártyát. A kezdeményezés nagyon jól sikerült, a jelenlévők társasjátékoztak, beszélgettek, valamint megrendezték az első területi kártyaversenyt is, mely nagy sikert aratott, és a sepsei csapat győzelmét hozta. 

A sepsei, kórógyi, vukovári és pélmonostori magyarok összejövetele Pélmonostoron folytatódott tovább. A kártyacsatát ezúttal a vukováriak nyerték meg. A következő időben Kórógyon és Vukováron lesz még hasonló összejövetel és versengés.