Jelenlegi hely

Dr. Zacher Gábor Zselízen

/ Tuba Adrián /
tuba.adrian képe
A Csemadok és a Sacher Polgári Társulás vendégeként tartott nagyívű szakmai előadást a népszerű magyarországi toxikológus Zselízen. Az előadásra egy határon átívelő Interreg akcióterv projekt keretében került sor, ami az aktív időskort, illetve a tudásátadást hivatott szolgálni szociális szempontokat szem előtt tartva.

 

Zacher Gábor felmenői révén kötődik is Zselízhez, hiszen a nagynevű Sacher család leszármazottja, akikhez a Sacher-torta és a világhírű bécsi luxusszálloda fűződik. A tortamegalkotó Franz Sacher Zselízen szolgált uradalmi szakácsként 1843-ban az Esterházy család szolgálatában, míg fia Eduard – aki a hotelt megalapította – konkrétan Zselízen látta meg a napvilágot. A ház a mai napig áll, és ott a Csemadok és a Sacher Polgári Társulás értékmentő tevékenységét napi szinten kifejti. 

„Régóta terveztük, hogy mint a Sacher-kultusz zselízi örökösei és felvállalói illő lenne meghívni a népszerű magyarországi doktort. A Re-Start nevű határon átívelő projekt végre lehetőséget teremtett erre és egy nagyon érdekes előadást hallhattunk tőle a mindennapi függőségekről.

Ugyanakkor szó esett a függőségek veszélyeiről, életmódformákról, járványokról és természetesen nem maradt ki a Sacher családi vonal kitárgyalása sem. Zacher Gábor nem csak fontos dolgokról beszélt szakszerűen, de nagyon érthetően is. Mindenképp érdemes volt meghallgatni őt. Ha pedig már Zselízre látogatott, megmutattuk neki a Sacher-házat is, ami egyre szebb és szebb arcát képes mutatni az ide látogató turistáknak” – mondta el a nem hétköznapi vendég előadásáról Kepka Márk, a Sacher Polgári Társulás elnöke.