Jelenlegi hely

Egy héten át ünnepelt Nagyszalonta

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
A Hajdúhetet tizenhárom évvel ezelőtt hirdette meg először a Nagyszalontai RMDSZ, s azóta évről évre egyre gazdagabb programkínálattal várja a város és a környező települések minden magyar lakosát. A szervezők legfőbb célja, összehozni az embereket, a gyermekeknek átadni a hagyományokat, és bemutatkozási lehetőséget kínálni a tehetséges fiataloknak.
szilvásgombóc készülkonyvbemutaokolbaszfesztivalkolbaszfesztival

Szeptember utolsó napjaiban a tizenharmadik nagyszalontai Hajdúhét rendezvénysorozaton kulturális, szórakoztató, hagyományőrző programok sorakoztak, melyeken a település apraja-nagyja megtalálta a kedvére való időtöltést.

Finom falatokkal indult, és mennyei kolbász készítésével zárult az idei Hajdúhét Nagyszalontán. Első nap szilvás gombócot készített a Sinka István Kör kézműves csapata. A mintegy félezer gombóc kifőzésében a szülők is segédkeztek, de az elfogyasztásban az ifjúság volt a fürgébb. A jó étvágyú falatozás másnapján egészségnap zajlott, itt inkább a felnőtt, idősebb lakosság kapott választ kérdéseire, majd a sportnap következett, sok jókedvvel, mozgással, versengéssel. A test karbantartása mellett a lélek gyógyítására is volt lehetőség, szakember segítségével a boldogságot kutatta a hajdúváros népe, majd színházi komédián oldódott, vagy koncerteken feledte a napi gondokat.

Hétvégén érkezett a legtöbbek által várt kolbászfesztivál. Huszonkét csapat állt a töltők mellé, a versengés összehozta nemcsak a baráti köröket, de a „szomszédokat” is, hiszen a Nagyszalonta-közeli magyar települések is mind képviseltették magukat egy-egy gyúrás erejéig.

Nagyszalonta 409 évvel ezelőtt vált várossá, amikor Bocskai István fejedelem odatelepítette háromszáz harcban edzett hajdúját. 2015 őszén több ezer magyar „hajdúivadék” szórakozott együtt.