Jelenlegi hely

Egyre többen - eddig!

Játékos családi vetélkedő Nagybánya szívében

/ Varga Orsolya /
varga.orsolya képe
Az Egyre többen egy többfordulós, játékos vetélkedő családok számára. A játékba az első fordulóba meghívott családok hívják meg az újabb résztvevőket, akik fordulóról-fordulóra további családokat vonnak be az egyre növekvő „családi körbe”. A kezdeti „kiscsaládokból” így válnak a program végére „nagycsaládok”, azaz nagyobb, Nagybányát, akár az egész Bányavidéket átfogó családi/baráti közösségek.
Egyre többenEgyre többenEgyre többenEgyre többen

Az Egyre többen egy többfordulós, játékos vetélkedő családok számára. A játékba az első fordulóra meghívott családok hívják meg az újabb résztvevőket, akik fordulóról-fordulóra további családokat vonnak be az egyre növekvő „családi körbe”. A kezdeti „kiscsaládokból” így válnak a program végére „nagycsaládok”, azaz nagyobb, Nagybányát, akár az egész Bányavidéket átfogó családi/baráti közösségek.

A cél: érezd jól magad azok körében, akiket szeretsz, akik a barátaid! Tapasztald meg, hogy milyen érzés az, amikor egyre többen vagyunk, bátrak és szépek, amikor együtt tudunk sírni, nevetni, ünnepelni, versenyezni, tanulni, játszani! Légy bátor! Lépj ki a komfortzónádból, tágítsd a határaidat!

Amire szükséged van: humor, jókedv és elszántságra való hajlam, amelyek megcsillogtatására bőven lesz lehetőséged a sok-sok közös élményt, izgalmas nyereményeket ígérő játék folyamán.

A vetélkedő fordulói:
1. Közös csömekészítés (farsangi szalmabábú/kiszebábú)
2. Eltemetjük a telet - farsangtemetés
3. Március 15. - másképp
4. Kirándulás a Romana völgybe, játékos vetélkedővel, izgalmas próbákkal
5. Honismereti kalandtúra a Bányavidéken
6. Métabajnokság
7. Családi Nap a Teleki Magyar Ház kertjében: játékos városismereti vetélkedő, kenyérsütő, gulyásfőző verseny, koncert

Jutalomkirándulás: minden nagycsalád nyer! A legügyesebb elsőként választ a 3 lehetőségből:
1. Látogatás a Zempléni kalandparkban
2. Debreceni élményfürdő
3. Kolozsvári színházlátogatás

Kalandra fel!

A programot a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Útjára február 23-án indult az EGYRE TÖBBEN játékos családi vetélkedő!

Három meghívott család – Krizsánék, Balogék és Várvédőék –, a játékvezető Balogh Csaba, valamint jókedv, sok nevetés, két pohár bor, egy kis szíverősítő, három szalmabála és egy por-oltó, társaságában került sor szombaton délután az EGYRE TÖBBEN játékos családi vetélkedő nyitóprogramjára a Teleki Házban. A programon ezúttal három Csöme (farsangi szalmabábu) készült el. Rövidre szabott életük a március 4-i farsangfarka táncházban ért véget, addig is megtekinthetőek voltak a Teleki Házban - már amikor nem valamelyik közeli (kultúr)kocsmában kujtorgott a három részeges jóbarát

Bornemissza Csöme, Sovány Márton Csöme, és Csábos Csöme (kit Rudinak becéztek) búcsúztatóját  - egyben az „Egyre többen” Családi Vetélkedő második fordulóján, március 4-én rendezték meg.

„Először is búcsúznak azoktól a családoktól,
kik őket varrták rongyból, és csinálták szalmából.
Majd keresztanyjuktól, ennek az urától,
S a keresztszülők összes pereputtyától.
Tizenkét feleség, ötvenkét nagy gyermek,
Háromszázhatvanöt unoka ügyelnek majd arra,
Hogy az álmukat eztán senki ne zavarja.
Pihenjék ki magukat a jövő farsangra!
Búcsúznak Nagybányától, a Magyar Háztól,
a Talpalat néptánccsoporttól, kicsitől és nagytól,
S az itt jelenlevő víg farsangozóktól.

Azt üzenik, idézem nektek szóról szóra
Legyen kiadós, bőséges mindhármójuk tora.
Mert a mulatságot soha meg nem vetjük,
a jó ételt, italt, mindnyájan szeretjük!”

Március 15. - másképp! – ez volt az „Egyre többen” Családi Vetélkedő harmadik próbatétele, amint azt az alábbiakban közzétett hangulatos fotók is bizonyítják.  A próba során a nagybányai emlékhelyek öt helyszínét kellett felkeresni, majd szónokolva, verset mondva, énekelve, koszorúzva, kokárdát tűzve, virágot elhelyezve, zászlót lobogtatva, vagy bármilyen kreatív módon tisztelegni az ünnep előtt. A családias hangulatú ünnepléseket fénykép- és videófelvételek örökítették meg. Ezeket a vetélkedő saját (a nyilvánosság felé zárt) fészbúkoldalán osztották meg a résztvevők, akik egy 12 pontos feladatlap kitöltésével is felmérhették, mit tudnak 1848-ról, illetve annak nagybányai vonatkozásairól.

Talán mondanunk sem kell, hogy a három nagycsalád – a Bornemisszák, Csábosok és Hakapeszik, összesen most már több mint hatvanan – remekül teljesítették a próbát. A kreatív ünneplés mindenkinek nagyon jól sikerült, s a kérdések többségére is minden csapat jól válaszolt. Jó volt látni őket így, együtt ünnepelni… Le a kalapokkal!

Közel 90 zsák szemetet gyűjtöttünk össze a fernezelyi tó környékén az Egyre többen Családi Vetélkedő résztvevőivel március 31-én, a negyedik fordulóban!

Jó hangulatú, kellemes együttlét volt, amelyet rögtönzött, mókás tárlatmegnyitóval zártunk: a legkülönlegesebb, legérdekesebb talált-tárgyakból a Hakapeszi, a Bornemissza és a Csábos család rendezett és mutatott be kiállítást. Ahogyan az egy komoly kultúreseményhez illik  kis program és kínálgatás is tartozott a megnyitóhoz

Túl minden mulatságon: kedves nagycsaládok, úgy gondolom, hogy ezen a gyönyörű tavaszi vasárnap délutánon remek példát mutattatok mindenkinek arra, hogy miként kell vigyázni környezetünkre.

Gratulálunk és köszönjük az együttlétet!

A közös kalandok tovább folytatódnak április 13-én egy különleges honismereti kirándulással!