Jelenlegi hely

Egy székelykapu, két szívhez szóló üzenet!

Székelykaput avattak Nagycétényben a Manócska óvoda előtt.

/ Bíró Gergő Csaba /
biro.gergo.csaba képe
Vannak olyan mondatok, versek, népdalok, nóták, amit minden magyar ember fejből tud, ami zsigerből jön, mint egy Petőfi vers. Ha az alábbi szavakat kimondom, vagy leírom „Hogy történjen bármi, amíg…” minden magyar ember folytatni tudja a sort, és folytatja is dúdolva „amíg élünk, s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk.”
hungarian flag, magyar zászló, emberek, IA koncertIsmerős Arcok zenekarHajrá Felvidék, felvidéki magyarok, Hungarian Highlanders in Slovakiaszékelykapu, Manócska óvoda, Nagycétény

Az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című számát szinte minden ma élő magyar ember ismeri. Házibulikon, esküvőkön, sportmérkőzéseken is felhangzik a dal, és egymásba ölelkező magyarok éneklik. Legtöbben mosolyogva, ki elérzékenyülten könnyezve énekli ezeket a sorokat. Annyira ikonikus slágere ez korunknak, hogy elhangzott egyetemi bejutást ünneplő fiataloktól a 4-es 6-os villamos éjszakai járatán is. Ez nemcsupán egy sláger, ez a magyar lélek XXI. században megnyilvánuló hitvallása, az elmúlt századok minket érő megmérettetéseire adott, dalban elhangzó válasz.

A szlovákiai országgyűlési választások előtt egy héttel, a nagy sajtózajban hír volt a székelykapu avatás Nyitra-vidéken, a felvidéki magyar nyelvű sajtó tudósított a helyszínről. Sok tudósitás és riport született az eseményről, de a választási kampányhajrá média zajában nem keltett akkora visszahangot, amilyet kelthetett volna ez az esemény.

Az Ismerős Arcok zenekar közösségi oldalán így számolt be az eseményről.

„A felvidéki Nagycétényben ma átadott és megáldott székelykapu avató ünnepség a Zenekar pályafutásának egyik legemlékezetesebb pillanata volt.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a csodának lélekkel, dallal és a kapura faragott idézettel!”

 

[1]Kedves Ismerős Arcok Zenekar!

Én köszönöm, hogy eljöttetek, és nemcsak az esti koncerttel ajándékoztátok meg a Nyitra vidéki magyarokat, s azokat, akik Balassagyarmatról és Nyírszőlősről eljöttek Nagycéténybe, hanem a székelykapu átadásánál is énekeltetek.

 

Tudniillik a kapu megáldása után, a Nélküled eléneklésével ért véget az átadó ünnepség. Hálás vagyok a Teremtőnek, hogy ott lehettem. Ez számomra is örök emlék lesz.

A székelykapu átadásról és az Ismerős Arcok koncert főszervezője, a Manócska óvoda alapitó fenntartója, Ladányi Lajos  is megosztotta gondolatait:

“A nagycétényi szombat esti Ismerős Arcok teltházas koncert lélekemelő volt, több, mint koncert, a délutáni székelykapu avatás után méltó befejezése volt az ünnepi napnak.”

[2]

Az esemény díszvendége Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nemzetpolitikáért felelős államtitkára volt. Beszédében kiemelte, hogy 39 oka van annak, amiért jelen volt az eseményen, ez a 39 ok pedig az a 39 gyermek, akik a Manócska óvodába járnak.

Az államtikár  kiemelte, hogy a magyar kormány hisz abban, hogy az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, így hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy a Kárpát-medencében és világszerte minden magyar gyermek számára elérhető legyen a minőségi anyanyelvi oktatást.

Székely származású embertől nagy szó az a dicséret, amit az államtitkár tett, ugyanis kiemelte, hogy a „Kincsünk a magyar gyermek!” a legszebb felirat, amit székelykapun eddig látott.

 


[1] A fotó és a bejegyzés forrása:

https://www.facebook.com/ismerosarcok/posts/pfbid028DWfapm1GvBpeNTHvyX5qvm84XaKLjogxrpzp66a1nJiXXSKL8N24zL2yN1ULcuol

[2] Forrás: https://www.facebook.com/lajos.ladanyi.14/posts/pfbid029BD8FRKAae9Ca4sDzj83DCK6pDGf48T8f2dvkwHqfvMDjqY38o7KqJwiLHjE5zHtl?paipv=0&eav=AfY4FvwrFGNn5oN3U37xLahC37A2Mz1CnL9HUgyNVXx1WFOZ7sHoJ6lzQWQIIwk4nL8&_rdr