Jelenlegi hely

"Egyszer volt Budán kutyavásár"

Történelmi előadás a Mátyás király emlékév jegyében

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan képe
A szabadkai székhelyű Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasókör tartott előadást három Bánáti településen, Ürményházán, Versecen és Udvarszálláson az elmúlt hétvégén.
Krizbai Hajnalka köszönti az egybegyűlteketPlakát ÜrményházaPlakát VersecPlakát Udvarszállás

Kicsik és nagyok élhették át a történetek által, hogy miért is volt igazságos, rendíthetetlen és  a nép számára a mai napig oly fontos személyiség Mátyás királyunk. Kiderült, hogy honnan származik az "Egyszer volt Budán kutyavásár" közmondás, de azt is megtudhatták az egybegyűltek, hogy korának miért olyan nagy jelentőségű személyisége uralkodónk. Az előadást Farkas Zsuzsanna publicista kezdte, aki a bibliográfiai értékeinket mesélte, mutatta és varázsolta a közönség elé.

Gerlovics Szilveszter a kor fizetőeszközeit, a hozzájuk tartozó történeteket és az akkori szokásokat tárta a nagyérdemű elé.

Zeke Ferenc költő a saját verseit hozta, melyek hamar a nézősereg szívébe lopták magukat.

Az előadások között Fésüs Mária népdalénekes előbb a reneszánsz kor dalaiból, majd a magyar népdalok világából adott ízelítőt.

A Mátyás király év alkalmából, a Nyelvművelő Egyesület színeiben ők négyen meséltek, szavaltak, énekeltek az akkori mindennapokról.