Jelenlegi hely

Éjjelig döngölték a csűrt Avasújvárosban

/ Pataki Brigitta /
pataki.brigitta képe
Pénteken kora estétől muzsikától, daltól és tánctól volt hangos az avasújvárosi falumúzeum udvara, ahol idén is sokan gyűltek össze „csűrt döngölni” és ízletes bakator borokat kóstolni.
Heit Lóri és zenekaraJaj, Istenem de szép dolog, a sok bolond együtt forog.Piros kancsó, piros bor..Akinek most kedve nincs, annak egy csepp esze sincs!

A hűvös őszi este ellenére sokan gyűltek össze az avasújvárosi tájházban, ahol énekléssel és tánccal, valamint jóféle "lélekmelengetőkkel" oldották a hangulatot a falu lakói. Hét évvel ezelőtt rendezte meg először a helyi Bokréta Táncegyüttes és a MADISZ az első táncestet, melyről hamar kiderült, hogy összehozza a falu lakóit. Az évek alatt hagyománnyá alakuló Csűrdöngölő, idén is odavonzotta Avasújváros apraja-nagyját.

A táncmulatság megnyitása a gyermekek táncházával kezdődött, melyet Pataki Brigitta, Heit Lóri és zenekara segítségével vezetett. A gyermekek a néptánc órákról már jól ismert népi játékokkal, valamint egy kis somogyi ugróssal alapozták meg az este hangulatát. Az udvart egyre nagyobb számban megtöltő felnőttek sem unatkoztak sokáig, ugyanis a gyermekek tánca után, széki dalokat és lépéseket tanulhattak. Az élő zenére történő dal és tánctanítás a legkisebbek és a legidősebbek érdeklődését is felkeltette, így a Laczó Márton és Pataki Brigitta által tanított széki táncok bevonták a mulatságba a falu apraja-nagyját. Együtt táncolt kicsi és nagy, a hangulat egyre fokozódott, s innentől már nem volt megállás. A mulatozó emberek sorra kérték a zenekartól a kedvenc nótáikat és táncrendeket. A táncház közepette a Bokréta Táncegyüttes női tagjai, fonott kosárból frissen sült fánkot kínáltak a mulatozóknak, amit a Szabó Ida Református Nőszövetség tagjai sütöttek. Az ízletes falatok után, a friss forrásvíz mellett a Bakator Hegyközség borászainak köszönhetően a boroskancsók is kínálgató körútjukra indultak, így nehezen fogott ki az egyre hűvösebb szellő a mulatozó társaságon. A Csűrdöngölő közös nótázással ért véget, melyben a legtapasztaltabb korosztály is lelkesen részt vett.

A szívmelengető rendezvény sikeressége azt igazolja, hogy Avasújváros táncos lábú utánpótlásából nincs hiány.