Jelenlegi hely

Elindult a Perspektíva Program ipolysági Szondy György Gimnáziumban

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
Perspektíva Program egy olyan kezdeményezés, amelynek kidolgozását a felvidéki magyar középfokú oktatási intézmények megerősítése, körülöttük formálódó közösségek támogatása motiválta. Egyedülálló kezdeményezés, amelyhez hasonlót nem találunk Szlovákiában. 2015 szeptemberétől gyümölcsöző együttműködés keretében, a Szondy György Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Pathó Marianna közreműködésével Ipolyságon indulhatott elsőként.

A program szimbóluma - ami egyben a logójának központi eleme is - egy madár. Mivel gyors mozgásával pillanatok alatt képes megváltoztatni pozícióját, és más látószögből szemlélni a világot, új ismereteket gyűjtve róla. Sok madár másik fontos jellemzője, hogy társaira támaszodva tudja legyőzni az akadályokat, legyűrni a hatalmas távolságokat. A szimbólum választása tehát nem a véletlen műve. Megalkotói bíznak benne, hogy a program is hasonló szerepet tölthet be a gimnázium körüli közösségben.

A program alapvetően két részből áll, az Öregdiák Hálózatból és a Pályaválasztási Mentorprogramból. Az Öregdiák Hálózat célja, hogy az intézmény szorosabbra fűzhesse a kapcsolatot volt diákjaival, hogy a gimnázium elhagyását követően sem szakadjanak el teljesen az intézménytől, egymástól, diáktársaiktól, nem váljanak ki ebből az értékes szövetségből. A program működtetése érdekében létrehoztak egy weboldalat, ahol a virtuális térben a volt diákok találkozhatnak egymással. Itt mindenkinek lehetősége van pár szóban elmesélni mi történt vele a gimnázium elhagyását követően.  Volt diáktársak újra megtalálhatják egymást és a gimnáziumról is friss információkat szerezhetnek. A jövőben erre a kezdeményezésre számos, öregdiákoknak szóló kiegészítő program épül majd az intézmény szervezésében. Az első ilyen esemény május hatodikán, az intézmény mellett működő kórus 25. jubileumának tiszteletére rendezendő hangverseny lesz, amelyről a meghívó már felkerült a program oldalára, az Események menüpont alá, de hamarosan levélben is értesítést kapnak róla az öregdiákok.

A Pesrpektíva Program részeként indított Pályaválasztási Mentorprogram azoknak a fiataloknak szeretne segíteni, akik jelenleg az iskola padjait koptatják, és még bizonytalanok a továbbtanulással kapcsolatosan. Számukra a legnagyobb segítséget az jelentheti, ha élő példákon keresztül tapasztalják, mit is jelent egy-egy foglalkozás, hivatás választása. Az intézmény volt diákjait mentoroknak kérték fel, akik vállalásuk szerint, megszerzett tudásukra és tapasztalataikra támaszkodva megpróbálják segíteni a fiatalokat abban, hogy tudatosabban hozzák meg életük első igazán fontos döntéseit. A mentorok és a diákok közti kommunikációt megkönnyítendő ez az alprogram is rendelkezik egy saját weboldallal, ahol valamennyi mentor rendelkezik egy bemutatkozó felülettel, amelyen keresztül a diákok közvetlenül felvehetik velük a kapcsolatot.

A Perspektíva nyitórendezvénye a Tandem nonporfit szervezettel közösen megvalósított pályaválasztási nap keretében, április 15-én valósult meg. A délelőtt folyamán képzett trénerek kiscsoportokban foglalkoztak a diákokkal, ahol az önismereti és pályaválasztási témakörhöz - nem formális pedagógiai módszerekkel -  közelítették a tanulókat. Ezt követően délben Petrezsél Zsuzsanna, a gimnázium igazgatónője, valamint Pathó Marianna, a program koordinátora ismertették a programmal kapcsolatos tudnivalókat a jelenlévő diákokkal, mentorokkal és tanárokkal. A pályaválasztási nap záróakkordjaként „Elő könyvtár“ foglalkozás keretében a diákoknak első alkalommal volt lehetőségük megszólítani mentoraikat. A Tandem jóvoltából kipróbálhatták a „Felvételizz okosan“ társasjátékot, részt vehettek egy „Próba állásinterjún“, az „Életpálya kötélpályán“, de akár „Egyéni tanácsadást“ is kérhettek.

A Perspektíva Program hamarosan útjára indul Ipolyság másik magyar tanítási nyelvű gimnáziumában is, a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus iskolában, ahol hasonló keretek között, április 29-én tartják a program nyitórendezvényét.