Jelenlegi hely

Elindult a Petőfi Sándor-program első három ösztöndíjasa

2015. június 16. - A program első három ösztöndíjasa Boszniába, a szlovéniai Mura-vidékre, illetve Moldvába, Bákó megyébe utazik - közölte Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna műsorában.

A többi 47 ösztöndíjas augusztusban utazik kilenc hónapra az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén szórványban élő magyar közösségekhez.

Grezsa István elmondta: a 168 jelentkezőből kiválasztott 50 ösztöndíjas feladata az lesz, hogy "hitet, reményt adjanak a szórványban élők magyar közösségeknek", valamint hogy magyarságtudatot tanuljanak. Az ösztöndíjasok célterületre utazását egyhetes oktatás előzi meg, neves szórványszakértők segítségével szerezhetik meg az adott közösségre jellemző tudást - tette hozzá.

A program keretében Romániába, Ukrajnába, Szerbiába, Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába és Dél-Lengyelországba utaznak ösztöndíjasok kilenc hónapra.

A nemzetpolitikai államtitkárság márciusban hirdette meg a Petőfi Sándor-programot, amelynek alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítsék, és segítsék a már meglévő kinti közösségeket.

MTI