Jelenlegi hely

Elkezdődött a Cenk alatt a VIII. Brassói Magyar Napok

Szeptember 10-én, hétfőn kezdődött Brassóban az egyhetes rendezvény

/ Illés Gábor /
illes.gabor képe
Immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Brassói Magyar Napokra, amely a maga nemében egyedülálló, hiszen a régió, Dél-Erdély egyik legnagyobb rendezvénysorozatává nőtte ki magát az évek alatt. Ennek köszönhető, hogy nem csak a Barcaságból, de egész Erdélyből, sőt, Magyarországról is érkeznek érdeklődők ezekben a napokban.
01020304

Hagyományosan szórvány-konferenciával kezdődött a rendezvénysorozat a református templom Reménység Háza konferenciatermében, amelyet nagy érdeklődés kísért. A szórvány-konferencia előadói a brassói születésű Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, Koszta István brassói evangélikus-lutheránus lelkész, továbbá Toró Tamás brassói önkormányzati képviselő voltak. A beszélgetést Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője moderálta. Koszta István lelkész indító beszédében bemutatta a barcasági magyarság múltját és jelenét, jelenlegi nehézségeit és kitörési pontjait. A beszélgetés ezek után a nemzetpolitika aktuális kérdéseivel folytatódott. Hétfő este a Drámai Színházban a Magashegyi Underground magyarországi alternatív rockzenekar szimfonikus koncertje egyben a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója volt.

Brassó több, a magyar közösség számára fontos és ismert helyszínén zajlanak a programok egy héten keresztül, csütörtöktől pedig négynapos kézműves, termelői és gasztronómiai vásár gazdagítja a kínálatot. Csütörtöktől ugyanakkor a Tanácstéren – az egykori Főtéren – is elkezdődnek a nagyszabású koncertek. Fellép többek között a Napoleon Boulevard, a Swing à la Django, a Budapest Bár, valamint a Szalonna és Bandája. A kínálat szeretne minden korosztályt megszólítani, bábszínháztól, meseterápiától és hangszerbemutatótól kezdve könyvbemutatón, borkóstolón és vezetett városi sétán keresztül a főtéri nagykoncertekig mindenki megtalálhatja a neki kedves programot. A rendezvénysorozat vasárnap délután zárul a Főtéren a Barcasági Néptánctalálkozóval és az azt követő Budapest Bár-koncerttel.

Toró Tamás, a rendezvény főszervezője, a Maszolnak elmondta, reméli, hogy a brassói magyarok a hatnapos Brassói Magyar Napok révén is büszkén vallhatják otthonuknak a Cenk alatti várost.

A rendezvény részletes programja itt található: https://www.facebook.com/events/1085112751653730/

Fotó: Pál Annamária