Jelenlegi hely

Első nap az iskolában Medgyesen

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
Idén is, a hagyományoknak megfelelően szeptember 14-én, reggel 8 órakor csengettek be a Báthory István Általános Iskolába, mely Szeben megye egyetlen, önálló magyar nyelvű általános iskolája. Az ünnepélyes megnyitón Szederjesi György, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlevőket.

 

Az ünnepségen tiszteletét tette a megyei RMDSZ elnöke Dr. Balázs Béla Attila, Varga Emese, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, valamint a történelmi egyházak képviselői. Márkus Hunor unitárius lelkész úr, Székely Zoltán református tiszteletes úr, a római katolikus Babota Tibor plébános úr és Csíki Szabolcs káplán úr megáldották az iskola tanulóit, dolgozóit és sikeres, eredményekkel teli új esztendőt kívántak nekik.

Szeben megyében az egyedüli önálló magyar iskolában tanulni és dolgozni önmagában megtiszteltetés és hatalmas feladat, hiszen évről évre csökken a diákság létszáma. Ez évben öröm- és reményteli kezdetnek bizonyult, hogy - a tavalyi 112 tanulóhoz képest - 121 tanulóval nyithatta meg kapuit az iskola. Ezt a számot az Adofl Kolping gyermekotthon diákjai növelni fogják, hiszen a Böjte Csaba által fenntartott intézmény bentlakói a medgyesi közösség aktív részesei lesznek.

Báthoryban már 1993 óta működik a Pro Schola Alapítvány, melynek fontossága nem hangsúlyozható eléggé, ugyanis az alapítvány közreműködésével tudja megoldani az iskola, hogy a környék településein élő magyar családoknak is elérhető legyen a  anyanyelvű oktatás. Ez évben 21 gyermek utazását tette lehetővé az intézmény.

Mindenkinek alapvető emberi joga, hogy anyanyelvén tanuljon, hiszen ahhoz, hogy a saját nemzetének büszke felnőttévé váljon, anyanyelvén kell megismerkednie annak gyökereivel és kultúrájával. A Báthory István Általános Iskola kapui már évtizedek óta nyitva állnak a magyar diákok előtt. Reméljük, hogy a következő évben is növekszik az iskola tanulóinak létszáma, és hogy minél több szülő dönt úgy, gyermekét magyar iskolába íratja.

Ezúton kívánunk mindenkinek sikeres tanévet!