Jelenlegi hely

Eltűnt vár nyomában

Szeptember utolsó napján a környékbeli települések diákjainak egy csoportja felkereste az egykori görgényszentimrei vár romjait

/ Marjai Éva /
marjai.eva képe
2017. szeptember 29-30-án került sor az "Ősök, hősök, példaképek, szentek"-sorozat új programjára. A Rákóczi Szövetség és a Bethlen Gábor Alap jóvoltából Szászrégen, Beresztelke és Körtvélyfája diákjainak egy csoportja vehetett részt ismeretterjesztő előadáson, s látogathatta meg a környék néhány nevezetes helyét. A szombati kirándulás során a Mezőség történelmét ismerhették meg alaposabban.
Diákok vetélkedője a gernyeszegi Teleki-kastélybanA Thoroczkay és a Teleki család esküvői címere 1800-ból a gernyeszegi kastélybanAz egykori vár romjainál

A másfél napos program pénteken este kezdődött ifj. Dénes József tanár úr előadásával, aki a görgényi vár és uradalmi birtok történetét foglalta össze a diákságnak. A rendhagyó történelemóra során megtudhattuk, hogy a hely neve már egy 1358-as oklevélben is szerepel. A Tomaj nemzetség birtokában lévő Felső-Marosmente területén épült vár az évszázadok során többször is gazdát cserélt. II. Endre a Kacsics nemzetséghez tartozó Simonnak adományozta honorbirtokként, mely a király felügyelete alatt állott. Ettől kezdve a székely ispánok igazgatták a birtokot, melyhez kezdetben huszonhét, majd huszonkét falu tartozott. 

Nagy Lajos király hosszabb időt is töltött itt, innen folytatott diplomáciai levelezést a velencei dózséval. Az uradalomra vonatkozó első pontos adatok abból az időből származnak, amikor Hunyadi János kapta meg az uradalmat. Izabella királyné, János Zsigmond, II. Rákóczi György egyaránt hozzáépített valamit a várhoz, Barcsay Ákos már csak tizenegy falut kapott, s adott tovább Teleki Mihálynak. II. Rákóczi Ferenc idején a császáriak kezébe került, s Rabutin parancsára 1707-ben lerombolták.

Az előadást követő közös vacsora után Csorba Árpád István, az Rákóczi Szövetség erdélyi elnöke beszélt a Szent László-év jelentőségéről, az uralkodó életéről és a szent király kultuszáról. Ezután kötetlen beszélgetés következett a szülőföldhöz, anyanyelvhez való hűség nehézségeiről Marjai Éva, a PSP szászrégeni gyakornokának moderálásával.

Szombaton délelőtt a várrom felkeresésére indultak a résztvevők. A fákkal sűrűn benőtt dombon helyenként látható a régészeti feltárások nyoma, a fal egy-egy darabja. A domb tetején álló kápolna freskói között ott találjuk a Giovanni Morando Visconti rézkarca alapján készült, a várat ábrázoló falfestményt is.

A délután a Teleki család két kastélyának felkeresésével telt. Nagy Attila, szászrégeni történelemtanár ismertette a sáromberkei és a gernyeszegi épületek történetét. A diákok  ezt követően négy csapatot alkotva az előző napon hallottak alapján készítették el a saját Szent Lászlóról szóló bemutatójukat. A Gernyeszegen töltött órák alatt bejárhatták a kastély legszebb termeit és az angolkertet.

 A tanulást, közös éneklést, kirándulást szép emlékeik között fogják őrizni a fiatalok, akiknek a nap végén a jutalomkönyvek mellé Babits Mihály szavait adták tanáraik útravalóul: "Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe."