Jelenlegi hely

Embert próbáló teljesítmény

Kopecsni Gábor 12 órás íjász-teljesítménynapja Gömörpéterfalán

/ Fábián Zoltán /
fabian.zoltan képe
Jómagam is részese és segítője lehettem Kopecsni Gábor példaértékű 12 órás íjász-teljesítménynapjának, mely ember feletti megpróbáltatás és jól rávilágít arra, hogy ha az ember valamit komolyan és kitartással csinál, az jó példával szolgálhat mások számára is.
Kopecsni Gábor 12 órás íjász-teljesítménynapjaKopecsni Gábor 12 órás íjász-teljesítménynapjaKopecsni Gábor 12 órás íjász-teljesítménynapjaKopecsni Gábor 12 órás íjász-teljesítménynapja

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője Gömörpéterfalán, ahol magyar nemzeti harcművészetet lehet tanulni, hét évvel ezelőtt tartotta meg először az első 12 órás íjász-teljesítménynapját, és a hétvégén ismét szembenézett a megpróbáltatásokkal. Az egész napos kihívásban a tanítványai, a Dalia Iskola tagjai segítették.

A 12 órás íjászkodást a hajnali órákban kezdte el Gábor és egészen sötétedésig lőtt. Hat különböző íjászszámban mérte fel a tudását. Kétóránként tartott nagyjából félórás szüneteket, amíg előkészítették neki a következő pályát. A próbatétel közel sem volt egyszerű.

 „A megpróbáltatás alatt 37# fonterejű Bogár kis magyar íjat használtam. A 37# kb. 18 kg, tehát 10.370 x 18 kg-t mozgattam meg. Mondanom sem kell, az alkarom bedurrant a sok húzástól, az ujjaimon a lövések során két vérhólyag is kifakadt, egy bizonyos idő után már minden lövés fájt… Ez egy olyan véglet volt számomra, amikor a test és a lélek már nem egy volt, amikor a lélek hajtott, a test pedig küzdött és igyekezett utolérni. Legyen példa a fiataloknak, s azt kívánom, döntsék meg ezt a teljesítményt többszörösen!” – fejtette ki Kopecsni Gábor

Az eseményről ide kattintva megnézhető a videó-összeállítás.

Az íjászszámok:
150 m-ről lövés 10 m sugarú körbe
35 és 25 m-ről felváltott lövések céltáblába
30 m-ről leadott lövések céltáblába
25 m-ről, mérleghintán való állás közben leadott lövések céltáblába
7 m-ről lövés dobott korongra
12 m-ről lövés álló korongra

A végső, összesített eredmény: 10.370 leadott lövés.

A teljesítménynap fővédnöke a Magyar-Turán Alapítvány volt, a védnökei pedig Szayka Róbert 6 danos Kempo mester, valamint Bogár Péter háromszoros íjász távlövő-világbajnok. Bogár Péter íjkészítő is, akinek 37# kis magyar íját használta Gábor a felkészülés és a folyamatos terhelés közben is.

A beszámoló Chován Lilla, a felvidek.ma újságírójának közös együttműködésével jött létre.