Jelenlegi hely

Emlékműavató Tiszakálmánfán

Emlékmű az I. világháborúban elesett hősöknek

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea képe
2017. november 4-én avatták fel Tiszakálmánfalván a katolikus templom előtti parkban az I. világháborúban elesett és eltűnt helyi magyarok emlékét őrző, felújított emlékművet.
Emlékmű átadásaKegyeleti virágok és koszorúk elhelyezéseII. világháború áldozataira emlékezveAz új emlékmű

Korábban már állt a faluban egy turulmadár emlékmű, melyet az 1941-ben hősi halált halt magyar és német tiszakálmánfalviak tiszteletére állítottak. Sajnos ezt hét évtizede felrobbantották. A vezetőség és a helyi közösség fontosnak érezte, hogy az emlékezés színtere, szimbóluma újra létrejöjjön. Kezdeményezésüket az újvidéki Műemlékvédelmi Intézet engedélyezte. A felújított emlékművet a budiszavai Moldvai Károly kőfaragó készítette. A turulmadár alatti 5 méteres kőtömbbe 69 helybeli nevét vésték bele. Ők Oroszországban, Galíciában, a Kárpátokban és Olaszország területén estek el, illetve tűntek el.

A hivatalos avató ünnepséget a fő kezdeményező, Kiss Gyula alpolgármester köszöntőbeszéde nyitotta meg. Az alkotást Dr. Szőlősi Tibor atya, a helyi Magyarok nagyasszonya templom plébánosa megszentelte és Halász Béla a szerbiai református egyház püspöke is megáldotta. Rajsli Rebeka és Kiss Gergely Reményik Sándor, valamint Petőfi Sándor egy-egy költeményét szavalta el, Kolumbár Sándor gitárkísérettel énekelt egy dalt. Ezután elhelyezték az emlékezés virágait. Tiszteletét fejezte ki Erdély Lenke és Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagjai, az újvidéki VMSZ tagok, az anyaország kormányának nevében Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős, helyettes államtitkára, Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Emlékkoszorút helyezett el a Szabadkai Főkonzulátus, Baks testvértelepülés polgármestere, Geszt és Bardóc település képviselői, és a helyi szervezetek. A hivatalos ünnepség után az egybegyűltek is elhelyezték a kegyelet virágait, koszorúit a II. világháború áldozatainak emléket állító szobornál. Elhangzott a Himnusz és a Szózat, melyet a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vegyes kórusa énekelt.