Jelenlegi hely

Énekszóval kezdődött az adventi időszak Pozsonyban

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Advent első vasárnapján folytatódott a XXXVII. Városi Kulturális Napok rendezvénye Pozsonyban, a Csemadok szervezésében. Ezúttal Pozsonypüspökin megrendezett esemény várta az érdeklődőket, hiszen a Szent Miklós-plébániatemplomban a Kék Duna Vegyeskar hangversenye csempészett örömet a szívekbe.
A Kék Duna Vegyeskar hangversenyeA Kék Duna Vegyeskar másfél évtized után tért vissza PozsonypüspökireA Kék Duna Vegyeskar másfél évtized után tért vissza PozsonypüspökireA bősi Kék Duna Vegyeskar vezetője, Hozák Margaréta

Pozsonypüspökin hagyomány, hogy a Csemadok adventi koncertet szervez, így a mostani már a tizennyolcadik volt a sorban. Egyébként a bősi Kék Duna Vegyeskar egyszer már fellépett a Szent Miklós templomban, éppen másfél évtizeddel ezelőtt. A szervezők pedig úgy gondolták, itt az ideje, hogy az együttes ismét meghitt pillanatokat szerezzen az érdeklődőknek.

A hangverseny előtt, Jégh Izabella, a Pozsonyi Városi Választmány elnöke és Kaszás Kornél, Petőfi ösztöndíjas köszöntette és látta el tudnivalókkal az egybegyűlteket. Többek között arra is ráirányították a figyelmet, hogy a templom renoválása ugyan még tart, de a koncert idejére már kívül-belül sikerült megújulnia a több mint nyolcszáz esztendős épületnek.

A hangverseny ellátogatott többek között, Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója, Roman Lamoš, Pozsonypüspöki polgármestere, Nagy Anikó, a Csemadok Országos Tanácsa Ellenőrző Bizottságának és bősi alapszervezetének elnöke, és Vadkerti József esperes-plébános is, aki köszöntötte az egybegyűlteket.

A Kék Duna Vegyeskar több mint ötven éve működik, az együttes munkáját pedig Pro Urbe Bős-díjjal és a Csallóköz Kultúrájáért közművelődési díjjal is elismerték már. A Hozák Margaréta vezette kar húsz dalból álló műsort hozott Pozsonypüspökire, és a közönség vastapssal jutalmazta az előadást.

A koncertet követően, az együttes a Szentháromság teret is átszőtte dallamokkal, Vadkerti József esperes-plébános pedig közös imára hívta a jelenlévőket, és megáldotta a térre kihelyezett adventi koszorút.