Jelenlegi hely

Ép testben szép lélek

/ Nagy Emese Tünde /
nagy.emese.tunde képe
Nagyanyáink kezében még ott volt az az ősi tudás, mely a különböző bajokra fűben-fában megtalálta a megoldást. Nemcsak a valódi, vitamindús, saját termesztésű zöldségeket és fűszernövényeket ismerték, termesztették, hanem az erdők-mezők gyógynövényeit is felhasználták, előszeretettel fogyasztották.
Gyógynövények előadásIllóolaj testi-lelki hatásaFénylabirintusLélek és levendula

Napjainkban joggal érezhetjük, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj, elveszítjük a fonalat, ha a sok vegyszert tartalmazó kozmetikumra és a rengeteg, egészségre káros összetevőjű ételre, táplálék-kiegészítőre vagy gyógyszerre gondolunk. Már szinte követni se lehet, hogy mikor melyiket tartják egészségesnek, éppen melyik a trend és mikor mivel károsítjuk magunkat, kívülről és belülről egyaránt.

A falusi emberek a természettel együtt éltek, ismerték és tisztelték a természet alaptörvényeit. Tavasztól a tél beálltáig nagyon sokat dolgoztak, hittek a teremtő Istenben, a természet gyógyító erejében. A leleményesség és a természetszeretet arra ösztönözte a parasztembert, hogy környezetében a legkönnyebben megszerezhető, legalkalmasabb orvosságot keresse. A falusi ember számára így vált „patikává” az őt körülvevő világ. Azt is tudták, hogy mit mikor érdemes gyűjteni és azt is, hogy hol, ahhoz, hogy szennyeződésmentes, tiszta, gyógyításra alkalmas növényhez jussanak.

A vidékiek házipatikája az erdő és a mező volt növényeivel, „varázslatos” hatású füveivel, gyökereivel, fáival, leveleivel, gyümölcseivel.

Egyre többen fordulnak, fordulunk vissza a természethez, a népi gyógyászathoz, sokan érdeklődnek nagymamáink praktikumairól. Érdemest azt a tudást megismerni, alkalmazni.

Ezt igazolta az a 20-30 fős kis szászrégeni magyar közösség is, akik részt vettek a két alkalmas előadás-sorozaton és műhelymunkán.

Az első részt „Gyógynövények” címmel Fodor Erika székelyföldi népi gyógyász mutatta be, aki ismertette azt a gyógy-csomagot (növényeket, terméseket, virágokat, gyökereket), amit minden háztartásba érdemes begyűjteni. Emellett a tinktúrakészítés rejtelmeibe is bevezette a jelenlévőket, recepteket tanított az otthon is kezelhető, leggyakoribb fájdalmakra, betegségekre. A műhelymunka lehetőséget kínált a saját relaxáló fürdősó elkészítésére egy csésze finom, gyógynövény tea kíséretében.

A második részben Moldován Szeredai Noémi lelkész, levendula-termesztő hozta el a budapesti Hagyományok Házában is bemutatott „Lélek és levendula - Levendula-termesztés és saját lepárlású illóolajok Székelyföldön” című előadását, majd a lelki terhek könnyítésére a gyertyalángos Fénylabirintus lelki gyakorlat hozott megkönnyebbülést.

Ne feledjük, hogy nagyszüleink ismerték a gyógynövényeket, a természetes gyógymódokat, melyeket több nemzedék hagyományozott rájuk és ez a szellemi kultúra nagyobb kincs, mint gondolnánk. Tapasztalataik és ismereteik lehetővé tették, hogy segíteni tudjanak magukon és családjukon, márpedig: „ha egészség van, minden van”.