Jelenlegi hely

„Erdő, mező, hegy, völgy, falu... minden mesél itt.”

/ Dr. Kötél Emőke /
kotel.emoke képe
„A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?” Szeptember 30-a Benedek Elek születésnapja, s egyben a Magyar Népmese Napja. A jeles évforduló alkalmából a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a „Tanulás Uniójáért” Közhasznú Alapítvány mesemondó versenyt hirdetett.

Nem véletlen Benedek Elektől választottunk címet a cikkhez. De folytathatnánk is: „A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?” Szeptember 30-a Benedek  Elek születésnapja, s egyben a Magyar Népmese Napja. A jeles évforduló alkalmából a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a „Tanulás Uniójáért” Közhasznú Alapítvány mesemondó versenyt hirdetett.

Ezt megelőzően iskolánk, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, szeptember 23-án megrendezte házi mesemondó versenyét, mely egyben válogató is volt a beregszászi eseményre. Három kategóriában osztott díjat a zsűri: elemi iskolások (1-4. osztály), általános iskolások (5-9. osztály) és közép-, szakiskolások (10 osztálytól). Ahogy a zsűri elnöke, Takács Mária, a KMPSZ szórványfelelőse is megfogalmazta, várakozáson felüli számban jelentkeztek a gyerekek, 22 fő szavalta el az általa választott mesét. Ennél már csak az okozott nagyobb döbbenetet, hogy legalább ötvenen el is jöttek meghallgatni őket. A leginkább felkészült gyerekek képviselték iskolánkat Beregszászban szeptember 29-én.

Ezt megelőzően, mintegy jutalomként, a kísérő tanárokkal együtt részt vehettek az előző nap estéjén tartott Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2016, Beregszász elnevezésű rendezvényen. A koncertek után pedig – Török Máté, a Misztrál együttes tagja segítségével – megismerkedhettek a hangszerekkel, s ki is próbálhatták azokat.

A csütörtöki versenyen tanítványaink közül Takács Brendon első helyezést ért el a legnagyobbak között, míg Strempel Vanessza 4. lett ugyanebben a korcsoportban. Mindketten vajdasági népmesét választottak előadásukhoz. A 9 évesek között, a rekordszámú résztvevő ellenére, Petruska Rebeka nagy sikerrel adta elő Az okos lány történetét, s produkcióját oklevéllel jutalmazták.

Ez volt az első alkalom, hogy szórványból nagyobb létszámú csoport érkezett a kárpátaljai mesemondó versenyre, s rögtön el is hoztuk az első díjat!