Jelenlegi hely

Étel, ital, muzsika

2024 első temesvári borkóstolója

/ Hábel Anna Mária /
habel.anna.maria képe
Január 23-án sor került a 2024-es év első borkóstolójára Temesváron. A főszerep ezúttal a fehérboroké volt.
Balról jobbra: Vesztergám Miklós és Léder ZoltánPillanatképA kulisszák mögött

Az est különösen jó hangulatban telt, már a legelejétől, nem csak attól az időponttól kezdve, hogy az alkohol hatni kezdett.

Az alkalom házigazdája, és a borokhoz kínált finom ételek készítője, mint mindig most is Borbély Zsolt Attila volt.

Két meghívott magyarországi vendég tevékenysége gazdagította az eseményt. Léder Zoltán, becenevén "Köpcös" volt a borok ismertetője, és kínálója. Saját pincéjéből több fehérbort is hozott a kóstolóra, melyek között volt ó- és újbor is. Érdekes háttérinformációkat fűzött az adott borokhoz, és nem ritkán humoros megjegyzéseket is. A vendégek kérdéseire is nagy szakértelemmel válaszolt. Összesen 14 különböző bort kóstolhattak meg a résztvevők, és meglepetés is várta őket: a borok után a bátrak, és kíváncsiak ráadásként három különböző pálinkát is megízlelhettek. Utóbbiak közül az egyik egy chili paprikával megbolondított ital volt.

Az est folyamán zene is szólt Vesztergám Miklós előadásában. A zenész tárogatón egy hagyományos magyar nádnyelves fúvós hangszeren szólaltatott meg örökzöld dallamokat, majd citerára váltott, és ezáltal közös nótázás indult meg a már igencsak oldott vendégekkel. Vesztergám Miklós a fenti hangszerek mellett a szaxofon, és a mandolin ismerője is. Zenei tevékenységét (koncertezés, lakodalmakon zenélés, stb.) írással egészíti ki, már három könyve megjelent. Mindezek mellett az Összefogás a Kárpát-medencéért Kulturális, és Hagyományőrző Egyesület egyik alapító tagja.

Borbély Zsolt Attila már ezen az idén legelső borkóstolón beharangozta, hogy kik lesznek a következő két alkalom meghívott borászai: Benyák Zoltán, és Miklós Csaba, valamint boraik fognak bemutatkozni.