Jelenlegi hely

Étkeztetés Lábnyikban

/ Tremmel Ákos /
tremmel.akos képe
Kezdetét vette az étkeztetési program Lábnyikban

Lábnyikban az 1950-es évek két tanévétől eltekintve sohasem volt magyar nyelvű oktatás az ezredfordulóig. 2002-től azonban a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban megindultak a foglalkozások eleinte iskolán kívül, majd az iskolai rendszeren belül is. A 850 fős településen a gyermeklétszám  a magyar órákon volt, hogy meghaladta a száz főt is.
A faluban 2007-re felépült a Magyar Ház, amit azóta nyári táborközponttá bővítettek. A folyamatosan fejlődő helyszínen a tanulási lehetőségek is bővültek: a magyartanuláson kívül a gyermekek ma már furulyázni, kobzon játszani, hegedülni és táncolni  is járhatnak.
Magyarfalu, Dumbravén, Külsőrekecsin, Somoska és Csíkfalu után október közepétől Lábnyikban is kezdetét vette az étkeztetési program a délutáni foglalkozásra járó gyermekek számára. Mindenki, aki rendszeresen látogatja a magyar iskola óráit és a hagyományőrző foglalkozásokat, ebédet kap a padlástérben kialakított étkezőben. Egyelőre a gyermekek hideg ételt kapnak, de ahogy biztosítva lesznek a feltételek, kezdetét veszi a meleg étkeztetés.
Ez nagy segítség mind a családoknak, mind az iskolának is. A program hatására növekedésnek indult az órákon résztvevők száma. A gyermekek nagy része az állami iskolai menza hiánya miatt korábban az órák után hazament enni. Mivel a faluban nagy távolságok vannak, ezért ezzel a kitérővel a kisebbek már nem értek el a foglalkozásokra. Az étkeztetésnek köszönhetően ezt az utat a gyermekek nem kell, hogy megtegyék. Szintén nagy előny, hogy megnyílt a lehetőség óvodás csoport indítására is.