Jelenlegi hely

Európát is hódítja a felvidéki magyar harcművészet

A Kopecsni Gábor vezette Felföldi Dalia Iskola ezúttal Németországban képviseli a felvidéki magyar nemzeti harcművészetet.

/ Fábián Zoltán /
fabian.zoltan képe
A számos országban, többek között Kazahsztán, Törökország, Kirgizisztán, Dobrudzsa magas színvonalon képviselt harcművészetet bemutató Felföldi Dalia Iskola ezúttal Németországba, a Königsbrunn városában tartandó Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényre kapott meghívást.
Felföldi Dalia Iskola Gömörpéterfala Magyar Közösségi HázFelföldi Dalia Iskola Gömörpéterfala Magyar Közösségi HázFelföldi Dalia Iskola Gömörpéterfala Magyar Közösségi HázFelföldi Dalia Iskola Gömörpéterfala Magyar Közösségi Ház

A szervezet Gömörpéterfalán található a Magyar Közösségi Háznál, mely egyben a Dalia Népfőiskola a Magyar-Turán Felvidék Polgári Társulás és a nemrégiben megalapított Barkósági Hazajáró Turista Egylet központja is.

A mintegy 190 lelkes, közel 90 százalékban magyarlakta felvidéki Gömörpéterfala Magyar Közösségi Háza a trianoni gúnyhatárokon átívelő nemzeti összetartozás lelkesítő példája, mely helyszínen volt szerencsém az elmúlt kilenc hónapban szolgálatot teljesíteni és bátran mondhatom, hogy a Kárpát-medence egyik erős és élő bástyája.

Fontos célunk, hogy a hagyomány ne muzeális néprajzi dokumentáció legyen, hanem a múltból táplálkozó, az ősökhöz kapcsolódó élő, ma is művelt kultúraként erősítse a magyar nemzeti identitást. – Kopecsni Gábor

A helyszínen különböző állandó programok ékesítik a központot, többek között a napi edzések, heti lövészkör, gyermek és felnőtt foglalkozások, edzések, illetve gitároktatás.

Itt kerül megrendezésre minden évben a Barkósági Parasztolimpia, a Turán Ízei és Népi Sportok Napja, a gyermek és felnőtt edzőtáborok, de különböző kulturális, zenei és hagyományőrző programoknak is otthont ad a Magyar Közösségi Ház.

Rengeteg pozitív tapasztalattal, élménnyel és tudás megszerzésével zárva a Petőfi programot, mindenkinek, aki igazi magyarságpillanatot szeretne megélni ajánlom, hogy látogasson el a Felföldi Daliákhoz.

Ezúton is szeretném megköszönni Kopecsni Gábor mentoromnak és barátomnak az elmúlt kilenc hónap közös munkáját és szolgálatát, továbbá a 70 tagot számláló Felföldi Dalia Iskola tagjainak a befogadást és az együtt megtett utat.