Jelenlegi hely

„A fák fényében tovább élünk”

101 hársfa elültetése Zoboralján

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria.emoke képe
Egy évvel Erzsébet királyné meggyilkolása után, 1899-ben az illetékes agrárminisztérium majdnem 3 millió olyan fát jegyzett fel, amelyet a magyarok ültettek Erzsébet királyné emlékére a Kárpát-medencében. A hagyomány a mai napig él emléknapokon, évfordulókon, gyermek születésekor. Nincs is szebb és kifejezőbb gesztus, mint a faültetés, amit az ember hagyhat maga után.
Facsemeték ZoboraljánFacsemeték ZoboraljánFacsemeték ZoboraljánFacsemeték Zoboralján

Kiss-Maly László lassan 25 éve tesz eleget papi hivatásának. Annak ellenére, hogy nem a szülőföldjén teljesíti szolgálatát, nem feledkezett meg hazájáról. Egy olyan szimbolikus ajándékot szeretett volna adományozni szülőföldjének, amely a múlt, a jelen és a jövő jelképe, az élet és megújulás szimbóluma. Ezért az esztergom-szentgyörgymezői plébános elhatározta, hogy 101 darab ezüsthársfa csemetét ajándékoz Zoboralja azon falvainak, ahová eddig papi hivatása szólította, falvanként 4 darabot.

A meghívott vendégeket Kiác Roman, Nagycétény község polgármestere és Ladányi Lajos, a Zoboralji Kulturális és Információs Központ igazgatója köszöntötte az ünnepi ebéden. A Manócska Óvoda ünnepi műsorát követően a települések küldöttei átvehették a facsemetéket, illetve a nagycétényi iskola előtti téren ünnepélyesen elültették az elsőt.