Jelenlegi hely

"A falevelek lehullottak"

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
…de a háború még mindig nem ért véget.
Dr. Deák Ernő történész, újságíró előadásaMuravidéki NótázókSzász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke

2015. november 26-án került megrendezésre a szombathelyi Őrvidék Házban a Nagy Háborús Emlékév 2015 rendezvénysorozat keretein belül az I. Világháborús konferencia Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő elnöklésével. Az egész napos program során kilenc, az első világháborúhoz kapcsolódó előadást hangzott el. A rendezvénynek a sok mindent megélt I. Ferenc József laktanya adott otthont, amely az 1. világháborúban már kaszárnyaként szolgált.

Dr. Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke előadásával kezdődött a program, aki a mai Burgenland területén az 1900-as évekbeli mindennapok alakulásáról tartott ismertetőt. Fráter Olivér történész ezután Magyarország keleti határvidékére kalauzolta a hallgatókat, és a korabeli Székely Hadosztály működéséről, vagy inkább működésképtelenségéről számolt be. Különleges témának számított Szabó Károly ezredes az Evidenzburo-ról, vagyis az Osztrák-Magyar Monarchia titkosszolgálatáról szóló előadása, hiszen az itt elhangzott adatok sokáig titkosított aktaként porosodtak. Az előadássorozat utolsó blokkjában az egészségügy szerepéről tartott beszámolót Keppel Csilla és Kelbert Krisztina történész, végig hangsúlyozva a nők az ápolásban betöltött pótolhatatlan szerepét. Végül pedig, amiről az iskolai történelemkönyvek nem írnak: Kiss Gábor százados előadásában a korabeli nemi betegségekről hallhatott a lelkes közönség, amelyek a hadosztály egészségügyi állapotát nagyban befolyásoló tényezőnek számítottak. Erre a problémára – egyfajta megoldásként – az ellenőrzött katonai bordélyházak bevezetésével kínáltak megoldást az osztrák-magyar haderőben.

A program szervezői a résztvevők minden érzékszervére gondoltak: az egyes blokkokat a Muravidéki Nótázók kezdték, az ebédszünetben a laktanya 1800-as évek végén a megnyitásakor felszolgált ételeket szolgálták fel, a falakat pedig a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet I. világháborús képei díszítették. 

A rendezvényről készült összefoglaló ide kattintva megtekinthető.