Jelenlegi hely

"Itt a farsang áll a bál..."

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea képe
2018. február 7-én meghívást kaptam Nemesmiliticsbe egy délutáni farsangi mulatságra. A rendezvény főszervezője Szabó Márta tanítónő volt, a helyi általános iskola magyar tanára. Helyszínül a "Svetozar Miletic" Kultúrotthon szolgált.
A vendégek...Mókázás...Játszottunk egy jót...Farsangi mulatság...

Nemesmilitics egy település Szerbiában, a Vajdaságban, a Nyugat-bácskai körzetben. Lakossága 2746 fő, vegyes összetételű, de a magyarok relatív többséget alkotnak. A falu Bácska északnyugati részén helyezkedik el a Telecskai dombhátság lábánál. Szerb nevét Svetozar Miletićről, a szerbek egyik politikai vezetőjéről kapta.

Délután érkeztek a meghívott óvodások, iskolások és hozzátartozóik a mulatságra. A gyermekek farsangi ruhába öltöztek, maszkot, álarcot viseltek a jeles napon. Szép számmal voltunk jelen, kb. 60 gyermek és a kísérő felnőttek. Érkezéskor már farsangi fánkkal kínálták az egybegyűlteket. Evést és köszöntést követően a felső tagozatosok egy csoportja játszott el egy farsangi, mókás jelenetet a kicsik nagy örömére. Majd az Ihók és Mihók c. mesét adták elő. Ezután táncos játék következett a jó hangulat fokozására. Nagyon lelkes, aktív közreműködői voltak a gyerekek és a felnőttek is a játéknak. A farsangi mulatság nem is végződhetett volna másképp, mint közös tánccal, ahol sárközi cinegést tanulhattak és járhattak a kedves vendégek. Öröm volt látni a gyermekek boldog arcát!