Jelenlegi hely

Farsang Döme

/ Tóth-Bóna Boglárka /
toth.bona.boglarka képe
Torockón 2023. március 4-én tréfás télbúcsúztató szertartás szerint ismét eltemették Farsang Dömét.
VonulásMoldvaiPolgári Magyarlapád

Az erdélyi farsangi mulatságok egyik legkülönlegesebb eseménye, a több száz éves múltra visszatekinthető torockói farsangtemetés. A helyi magyarságnak a mai napig sikerült megőriznie eredeti formájában. Ilyenkor a falubeliek eltemetik a telet és a hideg terméketlen időszakot jelképező Farsangi Dömét. Az esemény rengeteg külföldi vendéget vonz Torockóra, így igyekeznek egész hétvégén érdekesebbnél érdekesebb programokkal kedveskedni az oda utazóknak, és a helyieknek egyaránt. A torockói Duna Házat  2014-ben alapította a közmédia erdélyi közösségi háza, megalakulása óta színes programokkal járul hozzá a mozgalmas hétvégéhez. A programok keretein belül a délelőtt főként a gyermekeknek kedvezett koncerttel, mesefilm vetítéssel. Délben Torockóról szóló ismeretterjesztő filmet nézhetett a közönség. Ezen kívül művelődés történeti előadáson is részt lehetett venni, ahol a farsang és a vallás évszázados kapcsolatát tárták fel a befogadók számára. 

A hajdani bányavárosban a legenda szerint kétszer kell fel a nap. A legények ilyenkor népviseletben, illetve jelmezekben kísérik útjára Farsang Dömét. Az farsangi menet 14 órakor indult útnak a Kriza János Művelődési Háztól, és Torockó minden utcáját bejárta. A lustaságot ábrázoló Farsangi Dömét egy szamaras szekéren vitték végig a falun. A temetés gyakorlatilag abból áll, hogy a koporsót botokkal szétverik. 

Farsang Döme sikeres eltemetését a Művelődési Házban ünnepelték meg különböző előadásokkal. A fellépők között részt vett a Magyarlapádi Néptáncegyüttes is, akiket a Magyarlapád fiataljaiból álló Csegely zenekar kísért. Nagy örömömre a nagyenyedi ösztöndíjas társammal együtt vezetett torockói, és torockószentgyörgyi tagok alkotta Szilas Néptánccsoport is megmutatkozott. A Szilas Tánccsoport életkoruknak megfelelően kettő korcsoportból áll. A rendezvényen mind a két csoportnak lehetősége nyílt arra, hogy megmutassa, mit tanultak ebben az évben. A kisebbek polgári táncokkal léptek színpadra, míg a nagyobbak egy hat perces moldvai koreográfiát mutattak be. 

Az előadások után a farsangi bálba lehetett ellátogatni. A fiatalok számára Kriza János Művelődési Házban rendeztek az igényüknek megfelelő zenés bulit.