Jelenlegi hely

Farsangi sorozat a Zsil-völgyi Lupényban

/ Szedlák Katalin /
szedlak.katalin képe
Nagyszerűen mulatott a Hunyad megyei magyarság! A Zsil-völgyi Lupényban a farsangi mulatság egy héten át tartott. A bányavidéken immáron XV. alkalommal kerül megrendezésre a télbúcsúztató ünnepség, aminek népszerűsége és látogatottsága egyre nő. Minden vitán felül áll, hogy városunkban az események sorozatának csúcspontja a helyi RMDSZ által szervezett Farsangi bál volt.

A mulatságon nemcsak a helybéliek vettek rész, de jöttek a szomszéd városokból is, például Petrozsényból és Vulkánból. Nem sokkal öt óra után a terem zsúfolásig megtelt, és kezdetét vette a nagy mulatozás. A vacsora előtt Benedekfi Dávid, helyi RMDSZ elnök, majd Antal Amália is köszöntötte a vendégeket.

A rendezvényen tiszteletét tette Szél Lőrinc, az Ifjúsági Tanács igazgatója, Versánszky Eduárd és Kardos József is. Báli díszbe öltözött terem, étel, ital, zene, tánc tombola, sok játék és sok meglepetés várt a mulatni vágyó közösségre.  A zenét a helyben jól ismert marosludasi István és Feri  szolgáltatta, akik nagy felkészültséggel és rugalmassággal alkalmazkodtak a vendégek igényeihez. Tombola, finom étel, pálinka, bor, élő zene és jókedv annak a titka, hogy egy ilyen jól megszervezett bál éjszakába és azon túl nyúljon.

A nagy bál után sem állt le a mulatság, hiszen a lupényi Unitárius Egyházközség idén is megtartotta a már hagyományos farsangi ünnepségét, melynek keretén belül összegyűlt a kis magyar közösség. A pánkó (fánk) kimaradhatatlan része volt az ünneplésnek, de persze a törökbúza sem maradt el. A terem itt is megtelt mulatni és inni, enni vágyókkal.

De nem maradhatott el a farsangi ünneplés a lupényi magyar iskola és óvoda növendékeinél sem. Különböző programokkal várták a szülőket és minden kedves érdeklődőt Soaca Erika, aligazgatónő, Orosz Erzsébet, óvónő és persze a gyerekek. A mulatságon részt vett Hófehérke, a Bohóc, a Kistündér, a Nyúl, a Szárnyas egyszarvú, a Királylányok, a Fradi legfiatalabb tagja és még egy csomó mesebeli lény, akiket a Bohóclány és Csizmás kandúr terelgetett.

Volt ott fánk, üdítő, zene, tánc és sok-sok mosolygós lény. A mulatság még most is tartana és talán az én mesém is tovább tartott volna, ha az apró nép el nem fáradt volna. Itt a vége, fuss el véle!

A farsangi rendezvényekről fényképes beszámoló a galériában található.