Jelenlegi hely

Farsangi mulatság jégtörő Mátyás napján

Farsangi táncházzal búcsúztatták a telet Temesváron

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Február 24-én búcsúztatta mulatsággal a telet a temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület szervezésében minden táncoskedvű, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban. Ez a néphagyomány szerint jégtörő Mátyás napja, így ennél megfelelőbb dátumot aligha lehet télűzéshez választani.
A Temesvári Rádió képeA Temesvári Rádió képeA Temesvári Rádió képeA Temesvári Rádió képe

A mulatság délután kezdődött a kisebbekkel, tánccal, zenével, játékos medveébresztgetéssel. Mikor úgy tűnt, minden kicsi és nagy medvét sikerült felébreszteni, akkor jöhetett a bábuégetés szertartása. Illyést, a nagy szalmabábut körbevették, sok jajongással, gonddal meghintették, amit mind-mind magával vihetett.
A gyerekek, felnőttek együtt jajongták, hogy „Illyeském, Illyeském, drága kicsi lelkecském, be jó levél, be jó valál, de jól tetted, hogy meghalál.”  Így került a bábu zsebébe a körömrágás rossz szokása, a rossz jegyek, és sok egyéb nemkívánatos gond, amit mind elvitt. Zenebona, nagy csattogás kíséretében került a szalmabábu az udvarra, ahol még körültáncolva búcsúzhattunk a téltől, gondoktól. Egy szusszanásnyi zsíroskenyérfalás után pedig következhetett a nagyok és felnőttek táncháza. Sóvidéki tanítás után mezőségi és kalotaszegi rendekre táncoltak a fiatalok, szülők. A hangulatot mi sem mutatja jobban, mint hogy a végén a zenészektől még és még kértek muzsikát a fiatalok a közös nótázáshoz a nagy táncolás után.

Az ötödjére megszervezett táncház és mulatság a nagyváradi Csillagocska zenekar talpalávalójával, víg muzsikájával valósult meg, a táncházat, medveébresztgetést, Illyésnek méltó búcsúztatását Benedek Árpád vezette.
Reméljük a sok vigalom elűzte a telet, és a másnapi tavaszi fény már az igazi tavaszt hozta meg a bánsági tájakra.

(A fotók a Temesvári Rádió képei.)