Jelenlegi hely

Farsangi mulatság a szamosardói Kós Károly Általános iskola szervezésében

Tessék, tessék! Beljebb, beljebb! Ez a farsang, itt a legszebb! Aki itt van, el ne menjen, Aki nincs itt, az is megjelenjen!

/ Szűcs Orsolya /
szucs.orsolya képe
Fontos, hogy a jövő generációi továbbörökítsék hagyományainkat, hiszen nemzeti értékeink csak így maradhatnak fenn. A farsangi ünnepkör minden közösség életében fontos szerepet tölt be. A tél búcsúztatása, a fonó hagyománya, a fonóban ijesztgető maskarások, a farsangi fánk, a bálak és mulatságok ideje ez. Azé az időszaké amikor a téli szomorkás hangulatot boldogság töri meg, hiszen a farsang egyben a közelgő tavaszt is jelenti.
A fánkevő verseny résztvevőiA Kis bokréta tánccsoport előadásaFarsangi fonó jelenetJelmezek bemutatása

Hagyomány a faluban, hogy a gyermekek és szüleik számára, az iskola VI. osztálya és az osztályban tanuló gyermekek szülei farsangi mulatságot szerveznek. Az idei tanévben a VI. osztály igen kis létszámú, ennek ellenére nagy lelkesedéssel és páratlan eltökéltséggel fogtak össze a gyerekek és a szülők, hogy megszervezzék a mulatságot.

Egy közösség életében nagyon fontosak a hagyományok, ezek az események összekovácsolják, és megerősítik azt.

A VI. osztály tanulói a VII. osztályos gyermekek segítségével erre az eseményre egy kisebb zenés-táncos műsorral készültek. A műsorban felelevenítették, milyen is volt a fonó, így az idősebbek nosztalgiázhattak, a fiatalabbak pedig megismerhettek egy igazán szép, de sajnos már keveset gyakorolt hagyományt.

A műsorban helyet kapott a Bokréta és a Kis bokréta tánccsoport is, akik így bemutathatták új koreográfiájukat. A Bokréta tánccsoport magyarbődi, a Kis bokréta csoport pedig Dunántúli táncokat adott elő.

A műsort számos program előzte meg. A gyermekek korcsoportonként fánkevő versenyben vehettek részt, majd ezután megkezdődött a maskarás felvonulás. A gyermekek bemutathatták jelmezüket és egy kis versikével bemutatkozhattak a közönségnek. Mint minden évben, idén is az iskola tanáraiból és a szervező szülők képviselőjéből álló zsűri értékelte és díjazta a legötletesebb jelmezeket és a legszebb bemutatkozásokat. A farsangi mulatság további elmaradhatatlan mozzanata a tombolahúzás volt.

A délutáni programok és a műsor után a szervezők vacsorával, kaláccsal és üdítővel vendégelték meg a mulatságon résztvevőket.