Jelenlegi hely

Farsangi mulatság Szkopjéban

/ Vázsonyi Ákos /
vazsonyi.akos képe
Február 16-án, szombaton, gyerekzsivajjal telt meg a Szkopjei Eu Info Centar nagyterme. Rendhagyó rendezvényre került sor: a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete farsangi mulatságot tartott, ahol összegyűlt a macedóniai magyarság apraja-nagyja.
Farsang 2019-Teleház-SkopjeFarsang 2019-Teleház-SkopjeFarsang 2019-Teleház-SkopjeFarsang 2019-Teleház-Skopje-01

Az eseményre meghívtuk lengyel barátainkat is, akik szívesen tettek eleget az invitálásnak, így elmondható, hogy első ízben egy közös lengyel-magyar találkozó valósult meg Skopjéban.

A gyerekek színes jelmezekben gyülekeztek, majd sorban felvonultak, és bemutatkoztak. A tündérkék és hercegnők voltak a legnagyobb többségben, de láthattunk katonákat, s egyéb nehézfiúkat, sőt Hulk is csatlakozott hozzánk, hogy együtt ijesszük el a telet. Ez olyan jól sikerült, hogy még egy méhecske is megjelent a tavasz előhírnökeként.

A jelmezek bemutatása után Vázsonyi Ákos Petőfi ösztöndíjas vezetésével ugrós táncház következett, amibe kicsik és nagyok egyaránt becsatlakoztak. Körben és párban is roptuk a táncot, és időnkénti kiabálással gondoskodtunk a megfelelő farsangi hangerőről. Miután mindenki kitáncolta magát, jóízűen fogyasztottuk a farsangi fánkot, csőregét, azaz csörögét s az egyéb édességeket, amit ezúttal is köszönünk a Teleház idősebb tagjainak és a szorgos szülőknek. Egy igazán jókedvű délelőtt kerekedett ki a farsangolásból. Külön örömünkre szolgál, hogy megismerkedhettünk a lengyel közösség tagjaival is, és bízunk benne, hogy Polonia Klubbal közösen tartott farsangi mulatságból hagyomány fog válni.