Jelenlegi hely

Fél évszázad

Szőttes 50-es gála

/ Krupár Luca /
krupár.luca képe
2020. február 7-én került színpadra a Szőttes 50 éves gálája Pozsonyban a Cultus Ružinovban.
Szőttes 50-es gálaSzőttes 50-es gálaSzőttes 50-es gála

Az 1969-ben alakult Szőttes egy egész estés műsorral készült a csaknem 350 férőhelyes kultúrházban. Fennállásuk minden generációja színpadra lépett, kisebb-nagyobb csoportokban, a régi ízig-vérig a testükbe ivódott koreográfiáikkal, amiket már jó pár hónappal a gála előtt elkezdtek gyakorolni, így újra együtt dolgozhattak, mulatozhattak a régi tagok. Néhányan már harminc éve aktív tagjai a tánccsoportnak, vagy épp olyanok is vannak, akik már az egész családdal együtt járnak a próbákra. A Kárpát-medence legszínesebb táncait táncolták, például gömörit, kalotaszegit, bonchidait, bogyiszlóit. Az elmúlt években átvehették többek között a Külhoni Magyarságért Díjat, az Ex Libris Díjat és a Magyar Örökség Díjat is.

                   

Az ünnepre megtelt a kultúrház. Az ünnepnapon a köszöntőt Köteles László, a Csemadok alelnöke mondta, aki méltatta az együttest, kiemelve annak sikereit, a méltán megérdemelt elismeréseket. Az alelnök beszéde után a Csemadok és a Szőttes emlékplakettekkel mondott köszönetet azoknak a személyiségeknek, akik az együttes munkáját aktívan segítik, az emlékplaketteket Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Köteles László alelnök adták át. Bukovszky László, kisebbségekért felelős kormánybiztos átadta a Szőttesnek a Szlovák Köztársaság Arany Emlékérmét.

Készültek Szőtteses kitűzők, táskák, tányérok, mely munkából Pap Boglárkával, ösztöndíjas társammal, jócskán kivettük a részünket. Kiváltság volt a szép viseletekben egy ilyen nagymúltú együttessel táncolni.