Jelenlegi hely

Felismered?

Lengyel-magyar ismeretterjesztő társasjáték

/ Vékey Melinda /
vekey.melinda képe
A szimbólumok kulcsot adnak a közös emlékezéshez. A Felismered? című társasjáték ötletét az 1956-os magyarországi és lengyelországi események hatvanadik évfordulója adta. A 2016-os lengyel-magyar megemlékezés jelmondata is erre utal: " Magyarok és lengyelek. Együtt emlékezünk.
Lengyel-magyar történelmi társasjátékkártyák
A két ország három kulturális szervezete fogott össze az ügy érdekében: a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala Budapestről, a Nemzeti Emlékezet Intézete Varsóból és a Magyar Kulturális Intézet Varsóból. A Felismered? a ZnajZnak nevű, azonos formátumú lengyel társasjáték felépítését veszi alapul. A három éven át tartó tervezés, szerkesztés, kétnyelvű lektorálás és grafikai munka után 2018 tavaszán adták ki a társasjátékot. A lengyelországi terjesztésre szánt 2000 példány még abban az évben elfogyott, azóta mobilapplikációs változat is készült hozzá; a Magyarországra szállított 1000 példányt még nem terjesztették szélesebb körben.
Ez az ismeretterjesztő társasjáték Magyarország és Lengyelország legújabb kori történelmének jelképeivel hív az emlékezésre, és összefonódó történetünk megismerésére. A játék során a játékosok számos történelmi szimbólumot ismerhetnek meg, illetve tesztelhetik műveltségüket.  A játék célja ezen szimbólumok gyors felismerése és megnevezése. A győzelemhez jó reflexek és némi történelmi tudás szükséges. A játéknak van  2-8 fős, 2-26 és 3-8 fős változata is, több nehézségi fokozattal. A doboz 132 játékkártyát tartalmaz, mindegyik tizenkét szimbólummal. Két szabadon választott kártyát egymás mellé téve mindig találunk egy közös jelképet. A kártyákon elsősorban nem pozitív tartalmú képek szerepelnek, a totalitárius rendszerek vezető személyei és áldozatai, valamint a huszadik század hősei néznek ránk a zöld kartonlapokról. A 133 kép között találjuk Kodály Zoltánt, a téeszt, Bem József szobrát, a 6:3-at, a kis Polskit, székely kopjafákat, a Rubik kockát, Boldog Salkaházi Sárát, számos zászlót és évszámot.
Akit mélyebben érdekel valamelyik szimbólum története, a mellékelt illusztrált lapokon többet is olvashat róla, és a játékban található kapcsolódó személyek, helyszínek, fogalmak sorszáma is szerepel a leírásban.
További különlegessége még az, hogy mind a játékszabályok, mind az egyes képekhez tartozó rövid -és hosszabb magyarázatok lengyelül is magyarul is olvashatóak, így lengyel-magyar vegyes társaságok is játszhatják nyelvi akadályok nélkül. A játékszabályzatban található fonetikai útmutató a játékban előforduló szavak kiejtéséhez is segítséget nyújt, így egy magyar azt is megtanulhatja, hogyan viselkedik  az "i" a lengyel szavakban, míg a lengyelek is kapnak segédletet ahhoz, milyen hangokat is takarnak pontosan például Kodály Zoltán nevének betűi.