Jelenlegi hely

Felvidéki Civil Együttműködési Karaván - Bécs

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének központi irodájába érkezett 2015. december 17-én este, a Felvidéki Civil Együttműködési Karaván, amely Kárpát-medencei magyar települések, illetve civil szervezetek összefogásával jött létre.

A körút három szervezet, az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány, a Pannon Regionális Alapítvány, valamint a Regionális Fejlesztési Alapítvány együttműködésével valósult meg, és indult útjára. A Karaván tagjai között erdélyi, vajdasági, felvidéki, délvidéki és magyarországi résztvevőket egyaránt találhatunk.

A Felvidéki Civil Együttműködési Karaván december 17-én, este hét órakor érkezett bécsi állomására, az AMAPED központi irodájába, azzal a céllal, hogy a résztvevő szervezetek bemutatkozzanak, és a jövőbeni együttműködési lehetőségekről beszélgessenek. Minden találkozó közös pontja - az együttműködési lehetőségek megvitatása mellett - a magyar identitástudat ápolása.
A körút szervezője, a Nemzeti Együttműködési Közösség  koordinátora, Ferenczi Ildikó szerint a magyar identitás megőrzése, a szórványban élők „védelme“, kultúrán keresztül történő segítése, valamint a nyelv megőrzése és ápolása nagyon fontos feladat. "Sok rendezvényen voltunk már, ahol kiderült, hogy a szórványból érkező magyarok az anyanyelvüket már nem igazán tudják használni, így táboraink, rendezvényeink nagy segítséget jelentenek számukra"

Az érkezőket az AMAPED képviseletében Vighné Horváth Zsuzsa tanárnő, a találkozó bécsi koordinátora köszöntötte, majd a Délibáb néptánccsoport táncosai, Kilyénfalvi Gábor és Piszker Ágnes adtak egy rövid műsort. Ezt a vendégek képviseletében Tóth Ugyonka Frigyes, Garamvölgyi Anett, Páli Tibor és Szalma Imréné viszonozta. Frigyes a Halleluja című dalt énekelte el gitárkísérettel, Anett és Tibor (a szegedi Terebes együttes tagjai)  koboz kísérettel énekeltek, majd Ady Endre Karácsony című versét hallgathattuk meg Szalma Imréné  'Vali mama" tolmácsolásában.

Ezt követően jó hangulatú, kötetlen, informatív és előre mutató beszélgetésbe kezdtek a jelen lévők. Többek között szóba került a közös táborok szervezésének lehetősége, és a Petőfi Sándor Program is. Miklós Tünde, a Magyar Állam Petőfi Sándor Programjának bécsi ösztöndíjasa részletesen ismertette a program történetét, az ösztöndíjasok feladatát, valamint a kitűzött a célt, amely nagyrészt a Karaván körútjával azonos: a magyar identitás megőrzése, a magyar nyelv, kultúra és hagyományok ápolása a szórványban. A résztvevők valamennyien egyetértetek abban, hogy a kezdeményezés jó és szükségszerű, valamint reményüket fejezték ki, hogy az ösztöndíj program a későbbiekben is folytatódni fog.

A találkozó végén pogácsával és punccsal kínáltuk a vendégeket, majd a viszontlátás reményében áldott karácsonyt, és közös eredményekben is bővelkedő, boldog új évet kívánva köszöntünk el a Felvidéki Civil Együttműködési Karavántól.